Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα επέλεξε χθες Τετάρτη δύο μετριοπαθείς πολιτικούς για την κυβέρνησή του στην προσπάθειά του να πείσει τους επενδυτές ότι θα ακολουθήσει μία κεντρώα πολιτική σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο. Οι επιλογές του αυτές υπογραμμίζουν την εικόνα την οποία ο Ουμάλα επεδίωξε να προβάλει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, κατά την οποία έπεισε πολλούς ψηφοφόρους ότι είχε αποστασιοποιηθεί από το ακραίο πολιτικό παρελθόν του κατά των ξένων επενδύσεων, του ιδιωτικού κεφαλαίου και της απελευθέρωσης του εμπορίου.

Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση ο Ουμάλα είπε ότι ο στενότερος σύμβουλός του, ο Σάλομον Λέρνερ, ένας πλούσιος επιχειρηματίας που ήταν υπεύθυνος για την προεκλογική του εκστρατεία, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Το γραφείο Τύπου του Ουμάλα ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ο οικονομολόγος Λούις Μιγκέλ Καστίγια θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών συμπληρώνοντας έτσι την ομάδα του οικονομικού του επιτελείου μετά και την ανακοίνωσή του την Κυριακή ότι θα ανανεώσει για μία ακόμη πενταετία τη θητεία του συντηρητικού επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Χούλιο Βελάρντε, που θεωρείται επιτυχημένος από την Γουόλ Στριτ.

Ο Καστίγια ήταν μέχρι την Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομικών στην παρούσα κυβέρνηση του προέδρου Αλαν Γκαρσία.

Σήμερα ο Ουμάλα αναμένεται να διορίσει έναν ακόμη κεντρώο πολιτικό, τον Κάρλος Χερέρα, στη θέση του υπουργού Ορυχείων και Ενέργειας. Ο Χερέρα, μηχανικός, είχε την ίδια θέση στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Βαλεντίν Πανιάγκουα.

Ενώ οι επιλογές του Ουμάλα αναμένεται να ικανοποιήσουν τους επενδυτές, ο εκλεγμένος πρόεδρος διακινδυνεύει να δυσαρεστήσει τους σκληροπυρηνικούς ένθερμους υποστηρικτές του, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί η πολιτική του της ελεύθερης αγοράς έχει προκαλέσει αύξηση της ανάπτυξης τις τελευταίες δύο δεκαετίες την ώρα που το ένα τρίτο των περουβιανών ζει σε συνθήκες φτώχειας.