Οι δύο Βρετανοί που συνέλαβαν οι βρετανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, όπως ανέφεραν νωρίτερα τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, σχετίζονται με μια πιθανή επίθεση εναντίον βρετανικών συμφερόντων, γράφει η εφημερίδα The Times. Συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, σε ξενοδοχείο κοντά στην μεθόριο με το Ιράν στην διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου είναι η πρώτη φορά που οι βρετανικές δυνάμεις συνέλαβαν βρετανούς υπηκόους στο Αφγανιστάν. Οι ύποπτοι κρατούνται στην επαρχία Χελμάντ, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Η επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας πιστεύεται ότι διεξήχθη λόγω μιας απειλής μάλλον για τη βρετανική παρά για την αφγανική ασφάλεια», ανέφερε η εφημερίδα.

Στο Λονδίνο, τόσο το ΥΠΕΞ όσο και το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσαν τις συλλήψεις αλλά απέφυγαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι δύο βρετανοί υπήκοοι έχουν τεθεί υπό κράτηση στο Αφγανιστάν. Το προσωπικό της πρεσβείας παρέχει (προξενική) συνδρομή», ανέφερε το Φόρεϊν Όφις.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε δικό του ανακοινωθέν: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι βρετανικές δυνάμεις συνέλαβαν δύο ανθρώπους στο Αφγανιστάν που ισχυρίζονται ότι είναι βρετανοί υπήκοοι. Δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο».

Βάσει των κανονισμών του NATO, οι περισσότεροι συλληφθέντες από τις συμμαχικές δυνάμεις απελευθερώνονται ή μεταφέρονται στις αφγανικές αρχές εντός 96 ωρών.

Η πολιτική της Βρετανίας είναι να κρατά όσους συλλαμβάνουν οι δυνάμεις της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εξαιρετικές περιστάσεις, ειδικά όταν οι αρχές θεωρούν ότι μπορούν να αποσπάσουν από αυτούς πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να προστατεύσουν είτε τις δυνάμεις τους είτε πολίτες.

Το δημοσίευμα των Τάιμς δεν περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της απειλής για τη Βρετανία και το πώς οι δύο συλληφθέντες σχετίζονται με αυτήν.

Ανέφερε ότι συνελήφθησαν σε μια μυστική αποστολή στην οποία συμμετείχαν βρετανικές και αφγανικές δυνάμεις ενώ οι ύποπτοι διέμεναν στο ξενοδοχείο International Trade Centre στην πόλη Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν.

Χθες οι βρετανικές δυνάμεις παρέδωσαν την ευθύνη για την ασφάλεια στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ στις αφγανικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της διαδικασίας της μεταβίβασής της και της αποχώρησης όλων των μάχιμων δυνάμεων των δυτικών κρατών ως το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, υπάρχουν υποψίες ότι οι δύο Βρετανοί «μάχονταν στο πλευρό των ταλιμπάν» και έχουν διπλή βρετανική και αφγανική υπηκοότητα.