Ο Γκόραν Χάτζιτς, πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συνελήφθη χθες στη Σερβία, δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης έκδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). "Με δεδομένο ότι υπέγραψε πως παραιτείται από το δικαίωμα της άσκησης έφεσης, εκπληρώθηκαν οι όροι για την έκδοσή του Χάτζιτς στο ICTY", τόνισε ο συνήγορός του Τόμα Φίλα, σε δηλώσεις του έξω από τη φυλακή του σερβικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου, στο Βελιγράδι, όπου κρατείται ο συλληφθείς.

Ο κ. Φίλα είπε όπως παρ΄ ότι εκπληρώθηκαν οι όροι για την έκδοσή του Χάτζιτς στη Χάγη, δεν αναμένεται να μεταφερθεί στο ICTY νωρίτερα από το απόγευμα της Παρασκευής, ώστε να μπορέσει να συναντηθεί με μέλη της οικογένειάς του, τα οποία μέχρι στιγμής δεν τον έχουν επισκεφθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλα, ο Χάτζιτς, εκτός από το γιο, την κόρη και την αδερφή που τον επισκέπτονται τώρα, περιμένει να συναντηθεί αύριο με τη σύντροφο εκτός γάμου, με την οποία ζούσε και απέκτησε παιδί όσο καιρό κρυβόταν.

Ο κ. Φίλα ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του Χάτζιτς είναι καλή, ότι γνωρίζει τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει, αλλά δεν σχολίασε το κατηγορητήριο.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβιάσεις των κανόνων και εθίμων πολέμου τόνισε ότι ο Χάτζιτς κατά τη σύλληψη δεν ήταν οπλισμένος και πρόσθεσε ότι δεν προέβαλε αντίσταση, ούτε είχε ταυτότητα.