Η βουλή της Ρώμης έδωσε χθες το βράδυ «πράσινο φως» για να συλληφθεί ο κεντροδεξιός βουλευτής Αλφόνσο Πάπα, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών. Η απόφαση ελήφθη με 319 ψήφους υπέρ και 293 κατά. Ένα μέρος της Λέγκας του Βορρά, που ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία, εκφράσθηκε υπέρ της σύλληψης, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι--ο οποίος μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα χτύπησε την γροθιά του στο έδρανο και εγκατέλειψε την αίθουσα.

«Χτυπούν τον Πάπα διότι στην πραγματικότητα θέλουν να πλήξουν εμένα», φέρεται να σχολίασε ο Μπερλουσκόνι συζητώντας με στενούς του συνεργάτες.

Ο Αλφόνσο Πάπα εμπλέκεται σε έρευνα της εισαγγελίας της Νάπολης. Σύμφωνα με εισαγγελείς, μαζί με έναν αστυνομικό και έναν υψηλόβαθμο καραμπινιέρο είχαν συνθέσει ένα είδος μασονικής στοάς (που ονομάστηκε Π4) η οποία φέρεται να στηριζόταν σε έναν συγκεκριμένο μηχανισμό: περισυλλογή απόρρητων πληροφοριών οι οποίες αφορούσαν δικαστικές έρευνες σε βάρος διαφόρων προσώπων (από φοροτεχνικούς μέχρι πολιτικούς και επιχειρηματίες) και αποκάλυψή τους στους απευθείας ενδιαφερόμενους, έναντι καταβολής χρηματικού ποσού ή άλλου είδους εξυπηρετήσεων.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι ο Πάπα φέρεται να έκανε δωρεάν χρήση σειράς διαμερισμάτων, να έλαβε ακριβά ρολόγια κι αυτοκίνητα ως «δώρα», να διέμεινε δωρεάν σε πολυτελή ξενοδοχεία, να ζήτησε να προσληφθεί η σύζυγός του, δικηγόρος στο επάγγελμα.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η όλη υπόθεση, με την διαφοροποίηση της στάσης της Λέγκας του Βορρά, αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την κυβέρνηση του μεγιστάνα--πρωθυπουργού και αυξάνει την αστάθεια και τις έριδες, στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος.

Από την αντιπολίτευση ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι τόνισε ότι «η χθεσινή ψήφος αποδεικνύει ουσιαστικά «ότι η πλειοψηφία έπαψε να υφίσταται», ενώ, ο επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, δηλώνει ότι «ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι οι δίκες πρέπει να γίνονται στα δικαστήρια και όχι μέσα στην βουλή, εκφρασθήκαμε υπέρ της σύλληψης του Αλφόνσο Πάπα».