current views are: 7

2 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση09:47

Β. Κορέα: Ο Ντ. Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα – «Δυναμώνει» τους Νοτιοκορεατικούς πυραύλους

Συμφωνήθηκε αναθεώρηση της συνθήκης που περιορίζει τις πυραυλικές δυνατότητες της Νοτίου Κορέας

Δημοσίευση 09:47’

Συμφωνήθηκε αναθεώρηση της συνθήκης που περιορίζει τις πυραυλικές δυνατότητες της Νοτίου Κορέας

Αναθεώρηση της συνθήκης που περιορίζει τις πυραυλικές δυνατότητες της Νοτίου Κορέας συμφώνησαν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο νοτιοκορεάτης ομόλογός του Μουν Τζέι-ιν, την ώρα που οι προκλήσεις της Πιονγκγιάνγκ συνεχίζονται.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα ενέκρινε την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Νότια Κορέα.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας οι δύο ηγέτες «σημείωσαν την ανάγκη να ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες της Νοτίου Κορέας και κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για αναθεώρηση των οδηγιών για τους πυραύλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μουν.

Η επίμαχη συνθήκη, που επικαιροποιήθηκε το 2012, ορίζει ότι η Σεούλ δικαιούνται να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές έως 800 χιλιομέτρων και κεφαλή με μέγιστο βάρος 500 κιλών.

Ωστόσο, με τη Βόρεια Κορέα να σημειώνει μεγάλη πρόοδο στο πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα, ο Νότος θέλει να αναβαθμίσει τις πυραυλικές αμυντικές του δυνατότητες.

Ο Ντ. Τραμπ συμφώνησε να διπλασιαστεί το μέγεθος της γόμωσης —των εκρηκτικών υλών που φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι— όπως επιδίωκε η Σεούλ.

Ο νοτιοκορεάτης εκπρόσωπος προσέθεσε ότι ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι στις αρχές της εβδομάδας είχε γράψει στο Twitter ότι ο διάλογος με την Πιονγκγιάνγκ δεν είναι η λύση.

Η τοποθέτηση Τραμπ για τη μη χρησιμότητα των διαπραγματεύσεων απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως από τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο οποίος δήλωσε ότι πάντα υπάρχουν διπλωματικές λύσεις.


σχετικα αρθρα