Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης της Αιγύπτου, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA, καθώς το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο επεδίωξε να κατευνάσει τους διαδηλωτές οι οποίοι αξίωναν ταχύτερη εφαρμογή των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Η καθυστέρηση του ανασχηματισμού είχε εντείνει την αβεβαιότητα για το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Ο ανασχηματισμός αναβλήθηκε τη Δευτέρα όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υπόταση ο πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ ενώ βρισκόταν στο στάδιο της ολοκλήρωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Οι διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία του Καΐρου, Ταχρίρ, ζητούν ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την απομάκρυνση από την κυβέρνηση των μελών του κόμματος και στελεχών του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το Φεβρουάριο εξαιτίας της λαϊκής εξέγερσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μανσούρ ελ Εσάουι, διατήρησε τη θέση του.

Οι νέοι υπουργοί ορκίστηκαν ενώπιον του Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου που διοικεί την Αίγυπτο μετά την παραίτηση του 83χρονου Μουμπάρακ.

Τουλάχιστον 15 υπουργοί, το μισό υπουργικό συμβούλιο, αντικαταστάθηκαν, ανάμεσά τους οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ο Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών και ο 74χρονος Χάζεμ ελ-Μπεμπλάουι, σύμβουλος του Αραβικού Νομισματικού Ταμείου ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών.