current views are: 5

3 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση17:05

Το «χαρτί» της Τουρκίας παίζουν Μ. Σουλτς και Αν. Μέρκελ – Λένε «όχι» στην ένταξή της στην ΕΕ

Ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σούλτς δήλωσε στη διάρκεια της αποψινής τηλεμαχίας του με τη συτηρητική καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πως, αν εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ.

Δημοσίευση 17:05’

Ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σούλτς δήλωσε στη διάρκεια της αποψινής τηλεμαχίας του με τη συτηρητική καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πως, αν εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σούλτς δήλωσε στη διάρκεια της αποψινής τηλεμαχίας του με τη συτηρητική καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πως, αν εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ. Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αν. Μέρκελ δήλωσε ότι θα επιδιώξει μαζί με άλλους ηγέτες να υπάρξει μια κοινή θέση της ΕΕ στο θέμα της Τουρκίας.

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε η Μέρκελ κατά το αποψινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

«Πέραν αυτού, θα μιλήσω στους συναδέλφους μου για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση πάνω σ’ αυτό ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε αυτές τις ενταξιακές συνομιλίες», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Τα σχόλια πιθανολογείται ότι θα επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς η Μέρκελ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Βερολίνο θα πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικό τρόπο στη σύλληψη άλλων δύο Γερμανών στην Τουρκία με πολιτικές κατηγορίες.

Δριμεία κριτική για την προσφυγική πολιτική της δέχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ από τον αντίπαλό της.

«Κάναμε το λάθος να μην εμπλέξουμε από την αρχή τους ευρωπαίους γείτονές μας», δήλωσε ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Ζήτησε ταχύτερες διαδικασίες στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, αλλά και γρήγορη απέλαση των υπόπτων από την Γερμανία. “Με μένα οι ύποπτοι θα φύγουν από την Γερμανία“, τόνισε.

Η Μέρκελ από την πλευρά της υπερασπίστηκε την πολιτική της, επισημαίνοντας ότι ενήργησε με βάση το γερμανικό Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ότι η αξιοπρέπεια του ατόμου είναι ιερή. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι κατανοεί την πλειοψηφία των Γερμανών οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, δεν ενστερνίζονται την άποψή της ότι “το Ισλάμ έχει θέση στην Γερμανία”. “Καταλαβαίνω όσους είναι επιφυλακτικοί”, δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι έχουν εξαχθεί πολύτιμα συμπεράσματα από την πολιτική ενσωμάτωσης, αλλά και από τις περιπτώσεις όπου αυτή απέτυχε.

Η Μέρκελ υπερασπίστηκε ακόμη την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και προέβλεψε ότι το προσφυγικό ζήτημα θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμη. Μελλοντικά θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με τα αιτία της προσφυγιάς, επισήμανε, για να δηλώσει ο Σουλτς ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νομοθεσία μετανάστευσης, όπως αυτή των ΗΠΑ ή του Καναδά. Χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση “σύστημα απελπισίας” και αναφέρθηκε στις αντιστάσεις που προβάλλουν χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Η γκάφα πριν από την έναρξη του ντιμπέιτ

H μάχη δεν είχε ξεκινήσει ακόμα και οι σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν τη νίκη τους: «Τηλεμαχία: H Μέρκελ χάνει απέναντι στον Σουλτς, SPD», η φράση αυτή υπήρχε στο google από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί σήμερα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) ζήτησε συγγνώμη για το λάθος, αφού η τηλεμαχία δεν έχει ακόμα γίνει, μέσω του twitter:  «Ο προϊστάμενος υπηρεσίας έκανε ένα σοβαρό λάθος. Δεν είναι το στιλ μας. Ζητούμε συγγνώμη για τη σύγχυση».

Εν τούτοις πολλοί χρήστες του twitter δεν δέχτηκαν αυτή τη συγγνώμη: «Τι θέλει να μας πει αυτό το tweet; Προφανώς δώσατε στον «προϊστάμενο υπηρεσίας» το κείμενο με την ανακήρυξη του νικητή της αποψινής τηλεμαχίας», έγραψε ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ. «Πρόκειται για μια απίστευτη βλακεία».

Στην πραγματικότητα είναι σύνηθες τα κόμματα, ανεξάρτητα από την έκβαση της τηλεμαχίας, να αυτοανακηρύσσονται ως νικητές. Βλακώδες είναι μόνο το ότι αυτή τη φορά εστάλη πριν. Πάντως το tweet δεν υπάρχει πλέον στο διαδίκτυο.

Μπρα ντε φερ Α. Μέρκελ –  Μ. Σουλτς

Με την πλάτη στον τοίχο, θέλει να πάει για καυγά. Καθισμένη στον θρόνο της, θέλει ακριβώς το αντίθετο. Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η τηλεοπτική μονομαχία που θα διεξαχθεί απόψε ανάμεσα στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον αντίπαλό της, τον Μάρτιν Σουλτς, είναι η πρώτη αντιπαράθεση που θα έχουν οι δύο υποψήφιοι και μια μοναδική ευκαιρία για τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις, που τον δείχνουν ηττημένο εκ των προτέρων, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Θέλω να δείξω σαφώς πως έχω ένα σχέδιο για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας», δηλώνει στο περιθώριο μιας συνάντησης στο Μαγδεβούργο.

«Η κυρία Μέρκελ έχει κι αυτή ένα σχέδιο: ας ξεκουραστούμε, έχουμε κάνει αρκετά, δεν χρειαζόμαστε τίποτα, όλα είναι εύκολα. Δεν είναι με αυτά που θα διατηρήσουμε στον 21ο αιώνα την ευημερία που γνωρίζουμε σήμερα.»

Σε μία χώρα όπου η ανεργία φθάνει το 5,7%, το κράτος συσσωρεύει πλεονάσματα και οι επιχειρήσεις πραγματοποιούν ρεκόρ εξαγωγών, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δυσκολεύεται ωστόσο να πείσει πως η χώρα θα πάει καλύτερα με εκείνον στην κορυφή. Σε μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άγγελα Μέρκελ συγκεντρώνει το 38% στις προθέσεις ψήφου, έναντι 24% για το SPD.

Ενώ ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, περιορίστηκε την Πέμπτη να πει πως πιστεύει ακόμη σε μια νίκη του Μάρτιν Σουλτς έπειτα από δηλώσεις που θα μπορούσαν να κάνουν κάποιον να σκεφθεί το αντίθετο, το SPD βλέπει μια ελπίδα στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με μια έρευνα στο Έλενσμπαχ, δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί και εκπροσωπούν σχεδόν το 50% του εκλογικού σώματος.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εκτιμά πως ο Σουλτς θα προσπαθήσει να προκαλέσει μια αντίδραση από τη Μέρκελ, η οποία «μοιάζει σχεδόν άφθαρτη έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία», την ώρα που «οι τρεις εβδομάδες που έρχονται ενδέχεται να είναι έντονες». Ωστόσο το έργο του επικεφαλής του SPD μοιάζει αρκετά δύσκολο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρό προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, έδινε διαφορά 17 μονάδων στην πρόθεση ψήφου υπέρ του CDU, ενώ μόνο το 22% των Γερμανών επιθυμεί να δει τον Σουλτς στην καγκελαρία.

Το μεγάλο στοίχημα της γερμανίδας Καγκελαρίου είναι να διατηρήσει το προβάδισμα της. Δεν διεκδικεί ανατροπή του κλίματος αλλά να συντηρήσει την εικόνα της, εικόνα που της έχει χαρίσει σημαντικό προβάδισμα.

 Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Γερμανών για το αποψινό ντιμπέιτ 

Παρόλο που η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των γερμανικών βουλευτικών εκλογών ξεχωρίζει επειδή απουσιάζουν απ’ αυτήν οι μεγάλες συγκρούσεις, οι Γερμανοί δείχνουν σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον πριν από τη σημερινή τηλεοπτική μονομαχία.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Forsa, 48% των 61,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων θέλουν να παρακολουθήσουν το ντιμπέιτ και 22% απ’ αυτούς ομολογούν ότι μπορεί να επηρεάσει την επιλογή τους στις 24 Σεπτεμβρίου. Μένει να δουμε πώς θα προσεγγίσουν αυτή την εκ φύσεως ευαίσθητη αντιπαράθεση.

Στη μονομαχία της το 2013 με τον τότε αντίπαλό της Πέερ Στάινμπρουκ η Άνγκελα Μέρκελ είχε κερδίσει απευθυνόμενη απ’ ευθείας στους τηλεθεατές και λέγοντάς τους: «Με ξέρετε.» Σε μια χώρα που λατρεύει τη σταθερότητα, αυτή η απλή δήλωση της επέτρεψε τρεις εβδομάδες αργότερα να κερδίσει το 41,5% των ψήφων.

 

 


σχετικα αρθρα