current views are: 8

4 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση13:06

Αφέθηκε ελεύθερος ένα από τους δύο Γερμανούς που συνελήφθη για «πολιτικούς λόγους»

Ελεύθερος αφέθηκε σήμερα ένας από τους δύο γερμανούς πολίτες που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία για «πολιτικούς λόγους», όπως ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δημοσίευση 13:06’

Ελεύθερος αφέθηκε σήμερα ένας από τους δύο γερμανούς πολίτες που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία για «πολιτικούς λόγους», όπως ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ελεύθερος αφέθηκε σήμερα ένας από τους δύο γερμανούς πολίτες που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία για «πολιτικούς λόγους», όπως ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο δικηγόρος ενός από τα δύο αυτά πρόσωπα μας είπε πως αφέθηκε ελεύθερο, χωρίς όρους», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, ο οποίος διευκρίνισε πως πρόκειται για ένα «θετικό νέο» σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Άγκυρα.

Το υπουργείο προσέθεσε ωστόσο ότι αναμένει επίσημη επιβεβαίωση εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Αντίθετα, η γερμανική διπλωματία εξακολουθεί να μην έχει νέα για το δεύτερο πρόσωπο που συνελήφθη.

Συνολικά, σύμφωνα με το Βερολίνο, 11 γερμανοί πολίτες κρατούνται για «πολιτικούς» λόγους στην Τουρκία. Η πιο εμβληματική περίπτωση είναι εκείνη του γερμανο-τούρκου Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία, ο οποίος κρατείται από τα τέλη Φεβρουαρίου κατηγορούμενος για «τρομοκρατική» προπαγάνδα και υποκίνηση μίσους.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, η ευθύνη για το οποίο αποδίδεται από τις τουρκικές αρχές στον μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, που αρνείται κάθε ανάμιξη.

Η Άγκυρα κατηγορεί το Βερολίνο ότι δείχνει επιείκεια προς «τρομοκράτες», στεγάζοντας κούρδους αυτονομιστές και φερόμενους ως πραξικοπηματίες.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, καταδικάζει έντονα τις εκτεταμένες διώξεις στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα στη διάρκεια των οποίων περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Χθες βράδυ η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ υιοθέτησε έναν πιο αυστηρό τόνο απέναντι στην Τουρκία, λέγοντας ότι τάσσεται υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ότι δεν πιστεύει ότι αυτή η χώρα θα γίνει κάποτε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν βλέπω την ένταξη να έρχεται και δεν πίστεψα ποτέ ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί», εξήγησε η Μέρκελ στη διάρκεια ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ ενόψει των γερμανικών βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου.

 


σχετικα αρθρα