current views are: 2

6 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:45

Στρατιωτικές συμμαχίες απέναντι στη Β. Κορέα – Διαπραγματεύσεις αντί κυρώσεων ζητά ο Β. Πούτιν

Οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας έχουν κάνει την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο περισσότερο πολύπλοκη, τόνισε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν σε συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν

Δημοσίευση 05:45’

Οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας έχουν κάνει την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο περισσότερο πολύπλοκη, τόνισε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν σε συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν

Οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας έχουν κάνει την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο περισσότερο πολύπλοκη, τόνισε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν σε συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Την ίδια ώρα στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας είχαν βιντεοδιάσκεψη και συζήτησαν την εφαρμογή αντίμετρων στη Β. Κορέα. Ντόναλντ Τραμπ και Τερέζα Μέι συμφώνησαν στον κεντρικό ρόλο που καλείται η Κίνα να διαδραματίσει στην κρίση που έχει ξεσπάσει.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών οικονομικής διάσκεψης στην πόλη του Βλαδιβοστόκ, στα ανατολικά της Ρωσίας, καθώς κλιμακώνεται η διεθνής ανησυχία μετά την 6η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο η Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος Μουν πρόσθεσε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει απρόβλεπτη στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα δεν επιδείξει αυτοσυγκράτηση από τις προκλητικές ενέργειές της, σύμφωνα με ρωσική μετάφραση των δηλώσεων που έκανε προς τον Πούτιν στην κορεατική γλώσσα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και ζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν στο Βλαδιβοστόκ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ότι δεν είναι δυνατή η επίλυση της βορειοκορεατικής κρίσης με μόνο μέσον τις κυρώσεις και την άσκηση πιέσεων.

Το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Χωρίς πολιτικά και διπλωματικά εργαλεία, είναι αδύνατη η διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση. Για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, είναι απολύτως αδύνατη», είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο.

Βιντεοδιάσκεψη Ν. Κορέας, ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Οι αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες στη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία πραγματοποίησαν βιντεοδιάσκεψη αναφορικά με την τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

Οι στρατιωτικές υπηρεσίες των τριών χωρών ενημερώθηκαν για τα διαθέσιμα στοιχεία, την ανάλυση των πληροφοριών γύρω από την πυρηνική δοκιμή, αλλά και την εφαρμογή αντιμέτρων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στην Σεούλ.

Τραμπ και Μέι ασκούν πίεση στην Κίνα

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ και η Τερέζα Μέι και συμφώνησαν πως η Κίνα θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί προκειμένου η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις πυραυλικές δοκιμές.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε: «Η πρωθυπουργός και ο πρόεδρος συμφώνησαν στον κεντρικό ρόλο που καλείται η Κίνα να διαδραματίσει και ότι είναι σημαντικό ότι χρησιμοποίησαν όλες τις μοχλεύσεις που είχαν στην διάθεσή τους για να διασφαλίσουν ότι η Βόρεια Κορέα θα σταματήσει να πραγματοποιεί αυτές τις παράνομες ενέργειες ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των κρατών στην περιοχή».

Μάλιστα η Μέι ανέφερε πως θα υπάρξει συνεργασία με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να παρθούν επιπλέον μέτρα ως άσκηση πίεσης στη Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεργαστεί και με Ευρωπαίους ηγέτες για περαιτέρω μέτρα που η ΕΕ μπορεί να επιβάλει για να ασκήσει πίεση στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας.

 

 


σχετικα αρθρα