current views are: 6

6 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:32

Εντός του 2018 οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ

Η εταιρεία ExxonMobil, σε συνεργασία με την Qatar Petroleum, προγραμματίζει δύο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το 2018, σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου της εταιρείας για την Ευρώπη,

Δημοσίευση 14:32’

Η εταιρεία ExxonMobil, σε συνεργασία με την Qatar Petroleum, προγραμματίζει δύο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το 2018, σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου της εταιρείας για την Ευρώπη,

Η εταιρεία ExxonMobil, σε συνεργασία με την Qatar Petroleum, προγραμματίζει δύο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το 2018, σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου της εταιρείας για την Ευρώπη, Ρωσία και Κασπία, Τρίσταν Άσπρει.

Οι γεωτήσεις έχουν προγραμματισθεί να γίνουν στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο οποίο η συνεργασία έχει εξασφαλίσει άδεια για εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Όπως ανέφερε, αφού ολοκληρώθηκε η απόκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, γίνεται προκαταρκτική «ταχεία επεξεργασία» των δεδομένων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική επεξεργασία των γεωφυσικών δεδομένων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο κ.Άσπρει δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου, παρουσία του υπουργού Εμπορίου και Ενέργειας της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη, ότι τα μελλοντικά βήματα της εταιρείας θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των ερευνών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν τα δεδομένα το επιτρέψουν, η εταιρεία να συμμετέχει στην κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Είπε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συμβάσεις για τις εξέδρες γεώτρησης και ο σχεδιασμός των φρεατίων και τις επόμενες εβδομάδες η εταιρεία θα προχωρήσει στην προκήρυξη προσφορών.

Ο κ. Άσπρει δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις μελέτες της ExxonMobil, η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί περίπου 25% κατά τα έτη 2015-2040, ενώ η ζήτηση φυσικού αερίου αυξάνεται σημαντικά και αποκτά μεγαλύτερο μερίδιο σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Προσέθεσε ότι η Ευρώπη και η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των εισαγωγών παγκοσμίων. Ανέφερε ακόμα ότι το εμπόριο του υγροποιημένου αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο θα σημειώσει πάνω από 2,5 φορές αύξηση από το 2015 μέχρι το 2040.

Από την πλευρά του, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε στην ίδια διάσκεψη τύπου ότι η κυβέρνηση της Κύπρου αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της παρουσίας της ExxonMobil και της Qatar Petroleum στην ΑΟΖ της Κύπρου και για πρώτη φορά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


σχετικα αρθρα