Αιγυπτιακό εφετείο ακύρωσε σήμερα απόφαση που προέβλεπε την κατάργηση της ονομασίας σχολείων και δρόμων προς τιμή του πρώην προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ και της συζύγου του Σουζάν, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.
Αξιωματούχοι που επεδίωκαν να αποσπάσουν την εύνοια του πρώην προέδρου ονόμαζαν κτίρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κλινικές, πλατείες, δρόμους κ.ά. προς τιμήν του Μουμπάρακ τα προηγούμενα χρόνια, ώσπου η λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε νωρίτερα εφέτος τον εξανάγκασε σε παραίτηση το Φεβρουάριο.

«Το εφετείο. . . ακύρωσε μια προηγούμενη απόφαση που είχε εκδοθεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο και προέβλεπε την κατάργηση της ονομασίας (προς τιμή) του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και της συζύγου του Σουζάν Θάμπετ για όλους τους θεσμούς», ανέφερε το MENA.

Το πρακτορείο ανέφερε πως το εφετείο αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Μουμπάρακ αναμένεται να προσαχθεί σε δίκη την 3η Απριλίου ως ηθικός αυτουργός των δολοφονιών διαδηλωτών--κατηγορία η οποία επισύρει τη θανατική ποινή. Κατηγορείται επίσης για κατάχρηση εξουσίας, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και παράνομο προσωπικό πλουτισμό.

Νοσηλεύεται από τον Απρίλιο σε νοσοκομείο στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς φέρεται να αντιμετώπισε καρδιολογικά προβλήματα στην διάρκεια της ανάκρισής του. Η σύζυγός του Σουζάν αφέθηκε ελεύθερη τον Μάιο, αφού συμφώνησε να παραχωρήσει στο κράτος όλους της τους περιουσιακούς πόρους αλλά διεξάγεται ακόμα έρευνα σε βάρος της για το εάν και κατά πόσον απέκτησε τα πλούτη της μέσω διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Και εκείνη είχε εισαχθεί στο ίδιο νοσοκομείο με συμπτώματα καρδιακής προσβολής λίγο αφότου διατάχθηκε η κράτησή της.

Οι δύο γιοι τους, ο Γκαμάλ--που θεωρείτο ως πρόσφατα πιθανός επόμενος πρόεδρος--και ο Αλάα, επίσης κρατούνται και θα προσαχθούν σε δίκη μαζί με τον πατέρα τους.