Η Επίτροπος της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Κριστόφ Στανόφσκι θα μεταβούν στην Κένυα για να εξετάσουν αύριο και μεθαύριο την κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής, το οποίο πλήττεται από ξηρασία και πείνα.
"Θα εξετάσουν την κατάσταση στους καταυλισμούς προσφύγων στη Ντανταάμπ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία", διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

"Οι καταυλισμοί αυτοί φιλοξενούν σήμερα τον τετραπλάσιο αριθμό προσφύγων, κάτι το οποίο δεν επιτρέπει η υποδομή τους", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αυτό συμβαίνει λόγω των συνεπειών της ξηρασίας και του λιμού που απειλεί περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε επισήμως την Τετάρτη ότι δύο περιοχές της νότιας Σομαλίας, το νότιο Μπακούλ και το Κάτω Σαμπέλ, πλήττονται από λιμό, διευκρινίζοντας ότι οι πληγέντες ανέρχονται σε 350.000.

Η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, την "πιο σοβαρή διατροφική κρίση στην Αφρική" τα τελευταία 20 χρόνια.

Ωστόσο η κατάσταση στη Σομαλία επιδεινώθηκε περαιτέρω από τον διαρκή εμφύλιο πόλεμο. Οι δύο περιοχές που έχουν πληγεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από το λιμό τελούν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ζήτησε την Τετάρτη τη συγκέντρωση επιπλέον 120 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει χώρες στο Κέρας της Αφρικής.