current views are: 11

10 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση17:59

Κυκλώνας Ίρμα: Άνεμοι 200 χλμ. σαρώνουν τη Φλόριντα – Πλημμύρισε το Μαϊάμι – Τουλάχιστον τρεις νεκροί

Στο έλεος του κυκλώνα-γίγας Ίρμα βρίσκεται η Φλόριντα, την ώρα που οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση και για την περιοχή της Ατλάντα.

Δημοσίευση 17:59’

Στο έλεος του κυκλώνα-γίγας Ίρμα βρίσκεται η Φλόριντα, την ώρα που οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση και για την περιοχή της Ατλάντα.

Στο έλεος του κυκλώνα-γίγας Ίρμα βρίσκεται η Φλόριντα, την ώρα που οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση και για την περιοχή της Ατλάντα, καθώς εκτιμάται ότι ο τυφώνας, έστω και εξασθενημένος, θα φτάσει ως εκεί. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον τρεις, ενώ περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ωστόσο, σαν να μην έφταναν οι καταιγιστικές ριπές του ανέμου, που ξεπερνούν τα 200χλμ. την ώρα, οι κάτοικοι της Φλόριντα, και ειδικά του Μαϊάμι, έχουν να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη άνοδο της στάθμης του νερού που έχει πλημμυρίσει την πόλη… 

Το κέντρο του Μαϊάμι θυμίζει Βενετία λόγω των πλημμυρών, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο για νερό ύψους έως και 1 μέτρο σε ορισμένα σημεία, ενώ μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι η ενίσχυση των βροχοπτώσεων θα μπορούσε να αυξήσει τη στάθμη των υδάτων στα 4,5 περίπου μέτρα σε ορισμένες πόλεις!

«Μας φοβίζει η πλημμύρα που δημιουργεί ο κυκλώνας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρίνγκς Χρυσόστομος Αλαχούζος. 

Σημειώνεται πως ο Ίρμα υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς μετακινείται κατά μήκος των δυτικών ακτών της Φλόριντας, προειδοποιούν Αμερικανοί μετεωρολόγοι.

Ο δήμαρχος της Τάμπας, Μπομπ Μπάκχορν επικαλέστηκε το διάσημο πυγμάχο Μάικ Τάισον για να περιγράψει την κατάσταση: «όλος ο κόσμος έχει ένα σχέδιο έως ότου του ρίξουν μια γροθιά στο πρόσωπο και σίγουρα εμείς σύντομα θα δεχθούμε μία».

Στις 21.00 ώρα Ελλάδας, η Ίρμα βρισκόταν σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νότια του Ναπλς, στις δυτικές ακτές της Φλόριντας, με ανέμους που πνέουν στα 195 χιλιόμετρα την ώρα. Μετακινείται βόρεια με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το NHC.

Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο της απότομης και μεγάλης ανόδου της στάθμης των υδάτων εξαιτίας του κυκλώνα στο Ναπλς και το Μάρκο Άιλαντ.

«ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ», ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε με κεφαλαία γράμματα στο τελευταίο δελτίο του NHC, που προβλέπει το ύψος του νερού να ανέλθει σε 3,5 έως 5 μέτρα στην περιοχή.

Κυβερνήτης Φλόριντα: Προσευχηθείτε για εμάς

Να κηρυχθεί η πολιτεία της Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος έκτακτης ανάγκης λόγω του κυκλώνα Ίρμα, ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχαν. 

«Οι συνέπειες της Ίρμα θα είναι απίστευτες» προειδοποίησε ο Ρικ Σκοτ. «Έχουμε λάβει άμεση υποστήριξη από άλλες 16 πολιτείες» τόνισε ο Σκοτ.  «Σας ζητώ να προσευχηθείτε για εμάς» ήταν το δραματικό του μήνυμα.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κυβερνήτη, πάνω από 72.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε 390 καταφύγια στην πολιτεία, ενώ πάνω από 1,7 εκατομμύρια καταναλωτές σε 24 κομητείες της Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Φλόριντα ήδη έχουν αναπτυχθεί στην πολιτεία 2.000 εθνοφρουροί, ενώ 10.000 επιπλέον εθνοφρουροί θα φτάσουν στην πολιτεία για να βοηθήσουν στις προσπάθειες ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε με τους κυβερνήτες της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Αλαμπάμα, της Νότιας Καρολίνας και τουΤενεσί για τον βέλτιστο διαπολιτειακό συντονισμό των αρχών. 

Όπως αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (ΝHC) σε ανακοίνωσή του «η ταχύτητα του Ίρμα είναι περίπου 210 χλμ/ώρα. Ο Ίρμα αναμένεται να ενισχυθεί λίγο περισσότερο όσο πλησιάζει τα Στενά της Φλόριντα και θα παραμείνει ισχυρός τυφώνας όσο πλησιάζει τα νησιά Φλόριντα Κις και τη δυτική ακτή της Φλόριντα». 


σχετικα αρθρα