current views are: 3

13 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:38

Όραμα… Ζ.Κ. Γιουνκέρ: Ώρα για μια πιο ενωμένη Ευρώπη – Οι Βρετανοί θα μετανιώσουν το Brexit

Την ώρα που η Βρετανία οργανώνει το Brexit και η Καταλονία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για απόσχισή της από την Ισπανία και πιθανότατα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μιλά μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσιάζοντας το όραμα του για την Ενωμένη Ευρώπη.

Δημοσίευση 07:38’
αρθρο-newpost

Την ώρα που η Βρετανία οργανώνει το Brexit και η Καταλονία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για απόσχισή της από την Ισπανία και πιθανότατα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μιλά μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσιάζοντας το όραμα του για την Ενωμένη Ευρώπη.

Την ώρα που η Βρετανία οργανώνει το Brexit και η Καταλονία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για απόσχισή της από την Ισπανία και πιθανότατα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μιλά μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσιάζοντας το όραμά του για την Ενωμένη Ευρώπη, ενώ επανέλαβε το αίτημα για υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην έναρξη της ομιλίας του: «Είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερο ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025».

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό “ΔΝΤ”, η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

”Η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup. Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

«Ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε. Ενα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Την ίδια στιγμή δήλωσε «σοκαρισμένος» από το σκάνδαλο της παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων από την αυτοκινητοβιομηχανία, διατυπώνοντας την απαίτηση για καθαρά αυτοκίνητα στο μέλλον.

”Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει μία ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που θα αποτελέσει εγγύηση για ανταγωνιστικές βιομηχανίες”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

”Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΕΕ σχεδιάζει να θεσπιστεί λεπτομερής έλεγχος για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς και επιχειρήσεις της Ένωσης. 

“Η Ευρωζώνη θα χρειαστεί δικό της υπουργό Οικονομικών”

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό “ΔΝΤ”, η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup, δήλωσε ο Γιούνκερ.

Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

“Οι Βρετανοί θα μετανιώσουν…”

Οι Βρετανοί σύντομα θα μετανιώσουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η ΕΕ λυπάται που αποχωρούν, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της, πρόσθεσε ο Γιούνκερ. Παράλληλα, πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής της ΕΕ μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου για να χαρτογραφηθεί το μέλλον της ΕΕ.

“Η ΕΕ να υπερβεί τα βέτο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής”

Η Ενωση πρέπει να εναγκαλισθεί το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη και την ιδέα για την ευρεία δημόσια διαβούλευση για το μέλλον, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι σε θέση να υπερβεί τα βέτο των χωρών μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συνδυάσει τους ρόλους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε, ενώ απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.

Αποσπασμένοι εργαζόμενοι: Τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αρχής ελέγχου και εφαρμογής των ρυθμίσεων   

Τη σύσταση «κοινής αρχής» που θα ελέγχει την εφαρμογή «παντού» στην Ευρωπαϊκή Ενωση των ρυθμίσεων που αφορούν την απασχόληση αποσπασμένων εργαζομένων πρότεινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Στρασβούργο.

«Σε μία Ενωση ίσων, δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Οσοι κάνουν την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο, πρέπει να παίρνουν τον ίδιο μισθό», είπε κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ενωσης, υπερασπιζόμενος τις προτάσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους αποσπασμένους εργαζόμενους. «Προτείνω τη δημιουργία νέας ευρωπαϊκής αρχής ελέγχου και εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών», πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα