Με φόντο την οικονομική ανάκαμψη και σύνθημα την ενότητα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε σήμερα στο Στρασβούργο ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και το δικό του σενάριο για το μέλλον μίας Ευρώπης που έχει και πάλι «τον άνεμο στα πανιά της».

«Η Ευρώπη έχει και πάλι τον άνεμο στα πανιά της. Ενα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει πλέον, αλλά δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα. Ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εκμεταλλευθούμε αυτήν την δυναμική», δήλωσε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης.

Στην φετινή του ομιλία , ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφησε πίσω του την «υπαρξιακή κρίση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρισκόταν στο επίκεντρο της περυσινής του ομιλίας.

Εκ των πραγμάτων, η οικονομική ανάπτυξη επιστρέφει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία υποχωρεί, οι μεταναστευτικές ροές βρίσκονται υπό έλεγχο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να πιστέψει στην αναγέννησή της.

Παρά το γεγονός ότι τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφιερώθηκαν σε αυτό που ο Γκι Βερχόφστατ αποκάλεσε «διαχείριση της κρίσης», το εκτελεστικό όργανο της Ένωσης έχει ήδη παρουσιάσει «το 80% των προτάσεων που είχαν αναγγελθεί κατά την έναρξη της θητείας του», επεσήμανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τώρα του απομένουν 16 μήνες για να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμά του, μέχρι το τέλος της θητείας του το φθινόπωρο 2019, μετά τις ευρωεκλογές της άνοιξης.

Για τον Γιούνκερ, η οικοδόμηση μίας Ευρώπης «περισσότερο ισχυρής και περισσότερο ενωμένης» περνά από την ενίσχυση της εμπορικής δύναμης κρούσης της - μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία- σε συνδυασμό με την θέσπιση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων με στόχο την προστασία των στρατηγικών τομέων. Ενα μέτρο που απαντά ευθέως στις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστηρίζει την ιδέα ενός υπερ-υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας της Ευρωζώνης, ο οποίος θα είναι ταυτοχρόνως επίτροπος Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup.

Για τον Γιούνκερ, το ευρώ προορίζεται να υιοθετηθεί μακροπρόθεσμα από το σύνολο σχεδόν των κρατών μελών της Ένωσης.

Το 6ο σενάριο

Αφού άνοιξε τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνοντας στη δημοσιότητα τον Μάρτιο τη «λευκή βίβλο» που περιέχει πέντε σενάρια για τους διαφορετικούς τομείς ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η σημερινή συγκυρία δίνει την ευκαιρία στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να ορίσει πορεία με βάση τους «ευνοϊκούς για την Ένωση ανέμους».

Το έκτο σενάριο του προέδρου της Επιτροπής βασίζεται στο τρίπτυχο των θεμελιωδών αρχών ελευθερία, ισότητα δικαιωμάτων, Κράτος Δικαίου και του δίνει την ευκαιρία να απευθύνει έκκληση για την υπέρβαση του χάσματος που απειλεί να διευρυνθεί ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα κράτη μέλη όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία ανακαλούνται στην τάξη εκ μέρους της Επιτροπής ως προς την τήρηση ευρωπαϊκών αξιών.

«Η Ευρώπη πρέπει να αναπνεύσει με όλη τη δύναμη των πνευμόνων της, και διαθέτει δύο, την Ανατολή και τη Δύση, διαφορετικά, δεν θα μπορεί να αναπνεύσει», προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες, ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε με επιμονή ότι «μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη πρέπει να εγγυάται το δίκαιο και τον νόμο», ενώ επανέλαβε ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγγυάται την τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε επίσης τη σημασία να μην υπάρχουν ευρωπαίοι πολίτες και κυρίως εργαζόμενοι διαφορετικών κατηγοριών και πρότεινε τη σύσταση «κοινής αρχής» της ΕΕ για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας.

«Σε μία Ένωση μεταξύ ίσων, δεν γίνεται να υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Όσοι προσφέρουν την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο πρέπει να έχουν ίδιες αμοιβές», είπε.

Σκοπίμως, περισσότερο από έναν χρόνο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν έκανε παρά μία σύντομη αναφορά στο Brexit: «Οφείλουμε να σεβασθούμε τη βούληση του βρετανικού λαού, αλλά θα προχωρήσουμε, θα προχωρήσουμε διότι το Brexit δεν είναι το παν, διότι το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης»...