current views are: 7

20 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση16:29

Ντ.Τραμπ: Ξέρω αλλά δεν λέω αν θα παραμείνουμε στη συμφωνία για τα πυρηνικά

Λίγες ώρες μετά την ομιλία Τραμπ στα Ηνωμένη Έθνη και την σκληρή κριτική που άσκησε στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει ότι έχει λάβει 

Δημοσίευση 16:29’

Λίγες ώρες μετά την ομιλία Τραμπ στα Ηνωμένη Έθνη και την σκληρή κριτική που άσκησε στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει ότι έχει λάβει 

Λίγες ώρες μετά την ομιλία  Ντ. Τραμπ στα Ηνωμένη Έθνη και την σκληρή κριτική που άσκησε στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει ότι έχει λάβει την απόφασή του για το αν θα παραμείνει η χώρα στη συμφωνία του 2015, χωρίς όμως να αποκαλύπτει ποια θα είναι αυτή.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, σε σχετική ερώτηση, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Έχω αποφασίσει». Θολούρα, πάντως, εξακολουθεί να επικρατεί όσον αφορά στη στάση τής αμερικανικής πλευράς για τη συμφωνία. 

«Το ότι δεν μας αρέσει δεν σημαίνει ότι θα αποσυρθούμε»

«Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν αρέσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όμως η ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη δεν σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον θα αποσυρθεί από αυτή τη συνθήκη», διαβεβαίωσε την Τετάρτη η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

«Δεν είναι μια σαφής ένδειξη ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί. Το σαφές είναι ότι δεν τον ικανοποιεί η συμφωνία» είπε η Χέιλι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Αν ο Τραμπ δεν επιβεβαιώσει και πάλι τον Οκτώβριο ότι η Τεχεράνη τηρεί τη συμφωνία, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα έχει στη διάθεσή του διάστημα 60 ημερών προκειμένου να αποφασίσει αν θα επιβάλει ξανά τις κυρώσεις που είχαν αρθεί με βάση τη διεθνή συμφωνία του 2015.

Από την Τεχεράνη, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν επέκρινε σφοδρά την ομιλία του Τραμπ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βιώσουν μια «οδυνηρή απάντηση». 

Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το Ιράν «διεφθαρμένη δικτατορία» και το κατηγόρησε ότι στηρίζει την τρομοκρατία και αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015.

«Το να τηρήσουμε μια αποφασιστική στάση απέναντι στον Τραμπ είναι μόνο η αρχή. Αυτό που είναι σημαντικό από στρατηγικής άποψης είναι να βιώσει η Αμερική πιο οδυνηρές απαντήσεις στις ενέργειες, τη στάση και τις αποφάσεις που θα λάβει το Ιράν τους επόμενους μήνες», είπε ο στρατηγός Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, σύμφωνα με το Sepah News, τον ιστότοπο των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο Τζαφαρί κάλεσε τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί να απαντήσει αποφασιστικά στον Τραμπ στη δική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Με τις αλλεπάλληλες και εξαντλητικές ήττες που έχουν υποστεί οι Αμερικανοί στην περιοχή από το Ιράν, είναι φυσικό το νευρικό τους σύστημα και ο ειρμός των σκέψεών τους να καταρρεύσουν», πρόσθεσε ο Τζαφαρί.


σχετικα αρθρα