current views are: 8

21 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:08

Α. Μέρκελ: Ξεκάθαρη η διαφωνία με τον Ντ. Τραμπ στο ζήτημα της Β. Κορέας

Δημοσίευση 07:08’

Κατά της στρατιωτικής λύσης στο θέμα της διένεξης με τη Βόρεια Κορέα τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, απείλησε με «ολική καταστροφή» την Πιονγιάνγκ.

«Τάσσομαι κατά μιας τέτοιας απειλής. Για μένα και την κυβέρνηση ισχύει ότι δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση μια στρατιωτική λύση. Πιστεύουμε στις διπλωματικές προσπάθειες και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στην Deutsche Welle. Όπως είπε, «η ενδεδειγμένη απάντηση είναι η επιβολή κυρώσεων και η εφαρμογή τους». «Θεωρώ ότι όλα τα υπόλοιπα σε σχέση με την Βόρεια Κορέα είναι λάθος. Και εδώ υπάρχει μια ξεκάθαρη διαφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο» πρόσθεσε.

Η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε πρόθυμη να διαμεσολαβήσει για μια συμφωνία με την Πιονγιάνγκ κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, πάντα όμως σε συνεργασία με τους εταίρους. «Αν και από γεωγραφικής άποψης η διένεξη είναι πολύ μακριά από τη Γερμανία ωστόσο μας αφορά. Και γι’αυτό τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Συμμετείχαμε στις διαπραγματεύσεις και στην περίπτωση του Ιράν. Αυτή την οδό – ή κάποια παρόμοια – θέλουμε να ακολουθήσουμε και στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας από κοινού με τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ» ανέφερε.

«Δεν θα συνεργαστώ ποτέ με την AfD»

Σε ερώτηση σχετικά με τα υψηλά ποσοστά που δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η καλύτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση των θέσεών του είναι η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων από την κυβέρνηση. «Πρέπει να δίνονται λύσεις στις ανησυχίες του πληθυσμού ως προς την απασχόληση, την παιδεία και το ασφαλιστικό. Την ίδια στιγμή ωστόσο πρέπει να υπάρχει μια σαφής θέση κατά του μίσους και της βίας» σημείωσε.

Ξεκαθάρισε παράλληλα πως η ίδια ποτέ δεν θα συνεργαστεί με το AfD.

«Δεν θέλουμε τη μεταφορά διενέξεων από την Τουρκία στη Γερμανία»

Η κ. Μέρκελ μίλησε και για τη διένεξη με την Άγκυρα αλλά και τις συλλήψεις Γερμανών πολιτών στην Τουρκία. «Ανησυχούμε διότι διαπιστώνουμε ότι διάφορες ομάδες Τούρκων της Γερμανίας αλληλοκατασκοπεύονται εδώ στη Γερμανία. Αυτό δεν το θέλουμε. Δεν θέλουμε τη μεταφορά διενέξεων από την Τουρκία στη Γερμανία. Για το λόγο αυτό θα φροντίσουμε όλες οι διαφορετικές ομάδες να ζουν στη Γερμανία ειρηνικά και ανενόχλητες» διαβεβαίωσε.


σχετικα αρθρα