Ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής Τζανφράνκο Φίνι ανακοίνωσε ότι πρόκειται να γίνουν σύντομα περικοπές στις συνολικές δαπάνες του Σώματος. Ο Φίνι διευκρίνισε ότι την περίοδο 2012-2013 πρόκειται να περικοπούν εκατόν πενήντα ένα εκατομμύρια ευρώ. Η προεδρία της ιταλικής βουλής έδωσε το "πράσινο φως" για τις περικοπές, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν τώρα από όλους τους βουλευτές.

Η απόφαση του Φίνι, σύμφωνα με σχολιαστές, συνδέεται και με τις αποκαλύψεις ενός ανώνυμου χρήστη του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook -πρώην εποχικού υπαλλήλου της βουλής- που τις περασμένες ημέρες αναφέρθηκε, μέσω Διαδικτύου, στις σπατάλες και καταχρήσεις των ιταλών πολιτικών.

Σε ό,τι αφορά τους τομείς στους οποίους θα γίνουν οι περικοπές, κατά την διετία 2012/ 2013, θα μειωθούν οι προγραμματισμένες αγορές και δαπάνες της βουλής κατά σαράντα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Δεκαέξι εκατομμύρια θα προέλθουν από "εισφορά αλληλεγγύης" των πρώην βουλευτών και εργαζομένων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ενώ άλλα σαράντα οκτώ εκατομμύρια ευρώ,πρόκειται να εξοικονομηθούν από το "πάγωμα" των αυξήσεων για τις απολαβές των νυν βουλευτών, τον περιορισμό των ταξιδιών, την περαιτέρω μείωση των νέων προσλήψεων και το κλείσιμο ενός εσωτερικού εστιατορίου.

"Οι μεγάλες δαπάνες δεν οφείλονται στην πολιτική και ούτε στην Δημοκρατία. Αυτό το οποίο κοστίζει είναι ο πολλαπλασιασμός των διαφόρων μηχανισμών και οργάνων που λαμβάνουν τις διάφορες αποφάσεις", τόνισε ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής.

Ο Φίνι τέλος πρόσθεσε ότι "από την επόμενη νομοθετική περίοδο, θα αλλάξουν τα κριτήρια με τα οποία υπολογίζονται οι συντάξεις των βουλευτών. Το σημείο αναφοράς θα είναι το σύστημα πρόνοιας που βασίζεται στο συνολικό ύψος των εισφορών των εργαζομένων".