current views are: 6

25 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση20:34

Nέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit

Oι διαπραγματεύσεις για το Brexit συνεχίζονται, καθώς την Δευτέρα άνοιξε νέος κύκλος συζητήσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσίευση 20:34’

Oι διαπραγματεύσεις για το Brexit συνεχίζονται, καθώς την Δευτέρα άνοιξε νέος κύκλος συζητήσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές ξεκίνησαν την Δευτέρα τον τέταρτο κατά σειρά κύκλο διαπραγματεύσεων με επίκεντρο το Brexit συνεχίζοντας να υποστηρίζουν τις αντίθετες θέσεις τους, ενώ το Λονδίνο εξακολουθεί να συνδέει τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ με τις συζητήσεις για τις σχέσεις που θα διαμορφωθούν στο μέλλον με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συμμετέχοντες επιχείρησαν να επικεντρωθούν στις ελπίδες που υπάρχουν αναφορικά με την επίτευξη προόδου στο θέμα του Brexit, ωστόσο καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν επιχείρησε να κρύψει και τις διαφωνίες ανάμεσά τους: από τη μία, ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, απέρριψε τη συζήτηση η Βρετανία να διαφοροποιηθεί από τους κανονισμούς της ΕΕ κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit σε 18 μήνες από σήμερα. Από την άλλη ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις τον προειδοποίησε να σταματήσει να εγείρει προσκόμματα στις συζητήσεις σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις εφόσον επιθυμεί το Λονδίνο να διευθετήσει τους λογαριασμούς του.

«Η Βρετανία θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που κάναμε κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήμασταν μέλη. Ωστόσο είναι προφανές ότι το να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα επί αυτού του θέματος μπορεί να γίνει εντός του πλαισίου και σε συμφωνία με μια νέα βαθιά και ειδική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και δεν υπάρχουν δικαιολογίες προκειμένου να παρεμποδίζει κανείς τον δρόμο της προόδου», τόνισε ο Ντέιβις μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Μπαρνιέ.

Ο Μπαρνιέ παράλληλα επισήμανε ότι θέλει να μάθει αυτήν την εβδομάδα ποια ακριβώς συγκεκριμένη πρόταση κάνει το Λονδίνο για τη διευθέτηση των λογαριασμών του, ένα από τα βασικότερα ζητήματα επί των οποίων επιδιώκει να καταγραφεί «σημαντική πρόοδος, ενώ συμπλήρωσε: «δεν θα εμπλέξουμε τη συζήτηση για τα χρέη και τις δεσμεύσεις του παρελθόντος, δεν θα εμπλέξουμε αυτά τα ζητήματα που αποτελούν μέρος της διαδικασίας αποχώρησης με μια συζήτηση για τις σχέσεις του μέλλοντος».

Ο Μπαρνιέ απέρριψε επίσης τις προτάσεις ορισμένοι κανονισμοί της ΕΕ ενδεχομένως να μην εφαρμόζονται πλέον εάν η Βρετανία παραμείνει στην ενιαία αγορά για λίγα χρόνια μετά το Brexit.

«Χωρίς καμία εξαίρεση» υπογράμμισε, η Βρετανία θα υπόκειται στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, τα δικαστήρια και άλλα, ένα θέμα που προκαλεί δυσφορία σε πολλούς υποστηρικτές του διαζυγίου με την ΕΕ.

Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Ντέιβις συναντήθηκαν για τον τέταρτο γύρο συνομιλιών σε διάστημα τριών μηνών. Και οι δύο έκριναν πως αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική, καθώς οι διαπραγματεύσεις αυτές ενδέχεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, ώρες προτού η Μέι συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στην Εσθονία.


σχετικα αρθρα