current views are: 7

26 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση02:55

Ν. Κορέα: Να αποφύγει η Ουάσινγκτον την κλιμάκωση παρά τις «προκλήσεις»

«Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον μας, διατηρούμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίμετρα, όπως να καταρρίψουμε αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ακόμη και αν δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της χώρας μας», τόνισε ο υπ. Εξωτερικών της Β. Κορέας.

Δημοσίευση 02:55’

«Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον μας, διατηρούμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίμετρα, όπως να καταρρίψουμε αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ακόμη και αν δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της χώρας μας», τόνισε ο υπ. Εξωτερικών της Β. Κορέας.

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις της Πιονγκγιάνγκ με την Ουάσινγκτον, καθώς η Βόρεια Κορέα απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ, ύστερα από την επίδειξη δύναμης της Ουάσινγκτον με τις πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο. Να αποφύγει την κλιμάκωση καλεί η Νότια Κορέα τις ΗΠΑ.

Έπειτα από τα «πυρά» που αντάλλαξαν Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας που δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «μας έχει κηρύξει πόλεμο» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και κατάρριψης αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών.

«Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ υποστήριξε ότι η ηγεσία μας δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη και ως εκ τούτου κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στην χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρι Γιονγκ Χο. «Αυτό είναι μια ξεκάθαρη κήρυξη πολέμου», πρόσθεσε. 

«Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον μας, διατηρούμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίμετρα, όπως να καταρρίψουμε αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ακόμη και αν δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της χώρας μας», τόνισε ο επικεφαλής της βορειοκορεατικής διπλωματίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποιός δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη θα απαντηθεί τότε», σε μια απευθείας του αναφορά στο tweet του Τραμπ.

«Με δεδομένη την κήρυξη πολέμου από τον Τραμπ, όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ανώτατου ηγέτη της DPRK (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας)», συνέχισε ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ.

Λευκός Οίκος: Παράλογος ο ισχυρισμός

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα κατά την ομιλία που εκφώνησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του Βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

«Δεν έχουμε κηρύξει πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα και ειλικρινά αυτός ο ισχυρισμός είναι παράλογος», δήλωσε σήμερα η Σάντερς.

Τις τελευταίες ημέρες, μετά και τις πτήσεις των αμερικανικών βομβαρδιστικών κοντά στις βορειοκορεατικές ακτές, οι δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σε μία νέα ανταλλαγή λεκτικών πυρών. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για την Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι εάν οι ΗΠΑ χρειαστεί να υπερασπιστούν τα εδάφη τους ή των συμμάχων τους, η χώρα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να καταστρέψει ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της βορειοκορεατικής διπλωματίας από το ίδιο βήμα αποκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ«διαταραγμένη προσωπικότητα», «μεγαλομανή», «αρχιψεύτη», «γκάνγκστερ», «άνθρωπο που κηλίδωσε αυτόν τον χώρο με βίαια και απερίσκεπτα λόγια», ο οποίος αποτελεί σήμερα «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ειρήνη».

Ν. Κορέα: Οι ΗΠΑ να αποφύγουν την κλιμάκωση, παρά τις προκλήσεις

Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Κανγκ Γκιάουνγκ-χα, τόνισε στην Ουάσινγκτον πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να αποφύγει την περαιτέρω «κλιμάκωση» των εντάσεων, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν «νέες προκλήσεις» από τη Βόρεια Κορέα.

«Είναι επιτακτικό εμείς, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, μαζί, να μπορέσουμε να χειριστούμε την κατάσταση (…) κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων ή στρατιωτικές συγκρούσεις που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν από λάθος και να εκτραπούν ταχύτατα» σε μια γενικευμένη σύρραξη, συνέχισε η ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο ινστιτούτο μελετών Center for Strategic and International Studies.

«Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε νέο πόλεμο», επέμεινε η Κανγκ. Η υπουργός αναγνώρισε ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν μοιάζει να έχει επιτύχει προόδους, και μάλιστα αισθητά «ταχύτερες από ό,τι προβλεπόταν», στην προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. «Η Πιονγκγιάνγκ πλησιάζει γοργά τον διακηρυγμένο σκοπό της», την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων ικανών να πλήξουν το έδαφος των ΗΠΑ, συμπλήρωσε η ίδια.

Η νοτιοκορεάτισσα πολιτικός κάλεσε να ασκηθεί η «μέγιστη» πίεση με την εφαρμογή κυρώσεων και την αξιοποίηση κάθε «διπλωματικού εργαλείου» για να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να πραγματωθεί ο σκοπός της «πλήρους, επαληθεύσιμης κι αμετάκλητης αποπυρηνικοποίησης» της κορεατικής χερσονήσου.

Κίνα: Πολύ επικίνδυνη η κατάσταση 

Ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Λιου Τζιεγί τόνισε στο πρακτορείο Reuters, ότι η κλιμάκωση στη ρητορική μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ γίνεται πολύ επικίνδυνη, σημειώνοντας ότι η μόνη λύση είναι οι διαπραγματεύσεις.

«Θέλουμε η κατάσταση να ηρεμήσει. Γίνεται πολύ επικίνδυνη και αυτό δεν συμφέρει κανέναν», επισήμανε ο Λιου στο Ρόιτερς.

«Ελπίζουμε, πραγματικά, ότι (οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα) θα αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στην κορεατική χερσόνησο…Η εναλλακτική είναι μια καταστροφή», πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα