Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να παράσχει 1,6 δισεκατομμύριο δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τις περιοχές της Σομαλίας, την οποία πλήττει λιμός. «Προκειμένου να σωθούν ζωές ανθρώπων που κινδυνεύουν-γυναικών και παιδιών στη συντριπτική τους πλειοψηφία-θέλουμε ένα ποσό ίσον με 1,6 δισ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια», τονίζει, σε άρθρό του στους Los Angeles Times, ο Μπαν.

«Έως τώρα συγκεντρώσαμε από τους δωρητές το ήμισυ του ποσού. Προκειμένου να πνεύσει ούριος άνεμος, να χαρίσουμε ελπίδα στο όνομα της Ανθρωπότητας, πρέπει να κάνουμε μια παγκόσμια κινητοποίηση», προσθέτει.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ κινητοποιείται για να αναχαιτιστεί η τραγική ανθρωπιστική κατάσταση σε εκτεταμένες περιοχές στο Κέρας της Αφρικής, την ώρα που σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ΟΗΕ «αντάρτες παρεμποδίζουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Εφόσον έχουμε συγκρούσεις στη Σομαλία, δεν μπορούμε πραγματικά να πολεμήσουμε τον λιμό», αναφέρει στο ίδιο άρθρο ο Μπαν Γκι Μουν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, χίλιοι Σομαλοί κάθε μέρα συρρέουν προς νότο, αναζητώντας καταφύγιο στο Μογκαντίσου, ενώ χιλιάδες Σομαλοί κατευθύνονται καθημερινά προς τη μεθόριο της Κένυας.
TAGS