current views are: 11

27 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:24

Γιατί βρισκόμαστε μια ανάσα πριν τον πυρηνικό Αρμαγεδώνα

Καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται μια ανάσα από το να αποκτήσει την βόμβα υδρογόνου, ενώ την ίδια ώρα αρκετές χώρες δεν έχουν υπογράψει το Σύμφωνο Μη Πυρηνικής Ανάπτυξης ο φόβος θα έπρεπε να είναι μεγάλος.

Δημοσίευση 14:24’

Καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται μια ανάσα από το να αποκτήσει την βόμβα υδρογόνου, ενώ την ίδια ώρα αρκετές χώρες δεν έχουν υπογράψει το Σύμφωνο Μη Πυρηνικής Ανάπτυξης ο φόβος θα έπρεπε να είναι μεγάλος.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως με την πτώση του Τοίχους του Βερολίνου που σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το ενδεχόμενο ενός καταστρεπτικού καταχωνιάστηκε στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά από αυτή την ιστορική εξέλιξη, όμως ο κίνδυνος όχι μόνο δεν έχει εκλείψει, αλλά είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται μια ανάσα από το να αποκτήσει την βόμβα υδρογόνου, ενώ την ίδια ώρα αρκετές χώρες δεν έχουν υπογράψει το Σύμφωνο Μη Πυρηνικής Ανάπτυξης ο φόβος θα έπρεπε να είναι μεγάλος.

Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ έχουν πυρηνικά όπλα. Παρά τη συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα, κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει πως αργά ή γρήγορα δεν θα αποκτήσει τις ίδιες δυνατότητες και το Ιράν. Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει σε διασπορά πυρηνικών όπλων σε πολλά μέρη του πλανήτη. Την ίδια στιγμή, όλο και πιο απρόβλεπτοι ηγέτες αναλαμβάνουν την ευθύνη του «κουμπιού», με άλλα λόγια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη χρήση τους.

Το επιστημονικό περιοδικό «Bulletin of the atomic scientists» στο εξώφυλλο κάθε τεύχους του απεικονίζει ένα ρολόι οι δείκτες του οποίου δείχνουν την ώρα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Αυτή συμβολίζει το κατά πόσο πλησιάζουμε ή απομακρυνόμαστε από τον πυρηνικό Αρμαγεδώνα (00:00), ανάλογα με τις σχέσεις των πυρηνικών κρατών μεταξύ τους, την παγκόσμια πυρηνική ισορροπία και τις διεθνείς εντάσεις.

Σήμερα, οι δείκτες είναι δυόμισι λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Από το 1947, μόνο μία φορά, το 1953, οι δείκτες ήταν πιο κοντά στις 00:00. Το ρολόι τότε έδειχνε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα…

Και να σκεφτεί κανείς πως το πιο πετυχημένο αποτρεπτικό δόγμα για τη μη χρήση πυρηνικών ήταν το λεγόμενο «Mutual Assured Destruction», ή ελληνιστί «Αμοιβαία Διασφάλιση Καταστροφής». Με άλλα λόγια ο φόβος ότι η αντίπαλη πλευρά θα είχε τη δυνατότητα να απαντήσει στον επιτιθέμενο με ίδιας ή μεγαλύτερης έκτασης πυρηνική καταστροφή, ήταν αυτός που διασφάλιζε πως δεν θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα… 


σχετικα αρθρα