current views are: 6

29 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:44

Παίζουν τη γάτα με το ποντίκι για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας

«Θα πάμε μέχρι τέλους», λέει ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ – «Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα» απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δημοσίευση 12:44’

«Θα πάμε μέχρι τέλους», λέει ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ – «Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα» απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ή μήπως όχι;

Αντικρουόμενα είναι τα στοιχεία που έρχονται από την Ισπανία καθώς από τη μία πλευρά από ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ δηλώνει πως «Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος» και από την άλλη ο ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει «Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου».

Εδώ και αρκετές εβδομάδες η κεντρική κυβέρνηση και η τοπικοί άρχοντες παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. 

Η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια ή να κλείσει ιστοσελίδα όπου οι εκλογείς μπορούν να βρουν τη διεύθυνση του εκλογικού τους τμήματος.

Την Πέμπτη διαδήλωση μαθητών και φοιτητών υπέρ του δημοψηφίσματος συγκέντρωσε 16.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την αστυνομία, 80.000, σύμφωνα με τους οργανωτές.

Οι νέοι έδωσαν για σήμερα ραντεβού μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελόνης, ιστορικό κτίριο στο κέντρο τη πόλης,.

«Θα ψηφίσουμε! Ανεξαρτησία!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Η Ισπανία έχει γνωρίσει πολλές αυτονομιστικές εντάσεις στη Χώρα των Βάσκων και την Καταλονία. Από τις αρχές του Νοεμβρίου διέρχεται τη σοβαρότερη πολιτική κρίση της εδώ και 40 χρόνια, σύμφωνα με την ηγεσία της.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την οργάνωση του δημοψηφίσματος, παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι οι αυτονομιστές το ζητούν από το 2012.

Έρευνες και κυρώσεις από την κεντρική κυβέρνηση

Από την πλευρά τους οι ισπανικές αρχές πληθαίνουν τις έρευνες και τις απειλές για κυρώσεις.

Χθες, η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε 2,5 εκατομμύρια ψηφοδέλτια και 4 εκατομμύρια φακέλους σε αποθήκη κοντά στην Βαρκελόνη. Ανακάλυψε επίσης μία εκατοστή κάλπες , αλλά δεν είναι γνωστό εάν έχουν σχέση με την οργάνωση του δημοψηφίσματος.

Ακόμη και αν ο πληθυσμός της Καταλονίας είναι διχασμένος ως προς το θέμα της ανεξαρτησίας, η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής επιθυμεί τη διεξαγωγή ενός νόμιμου δημοψηφίσματος. Ο αμυντικός της FC Barcelona Ζεράρ Πικέ ζήτησε μία ειρηνική ψηφοφορία. «Ας μη τους δώσουμε κανένα πρόσχημα. Αυτό θέλουν. Και ας τραγουδήσουμε δυνατά # Θα ψηφίσουμε», έγραψε στο Twitter.

Ομως η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και η δικαιοσύνη είναι αποφασισμένοι να απαγορεύσουν και να αποκλείσουν την πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις της τάξης που έχουν μαζικά αναπτυχθεί στην Καταλονία, ενισχυμένες με δύναμη 10.000 αστυνομικών.

K. Πουτζεμόντ: Οι ψηφοφόροι θα ενεργήσουν ειρηνικά στο δημοψήφισμα

Ο ηγέτης της Καταλονίας είναι πεπεισμένος πως όλοι οι ψηφοφόροι θα ενεργήσουν ειρηνικά την Κυριακή που η περιφέρεια καλείται να ψηφίσει σ’ ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της το οποίο έχει κηρυχθεί παράνομο από την Ισπανία.

«Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει κάποιος που θα χρησιμοποιήσει βία ή που θα θελήσει να προκαλέσει βία η οποία θα αμαυρώσει την ανεπίληπτη εικόνα του κινήματος της καταλανικής ανεξαρτησίας ως ειρηνικού», δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ο Κάρλες Πουτζεμόντ.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στην ισπανική αστυνομία, χιλιάδες μέλη της οποίας στέλνονται στην περιφέρεια της Καταλονίας για να εμποδίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, να ενεργήσουν με την επαγγελματική μάλλον παρά με πολιτική ιδιότητα όταν θα εκτελούν την Κυριακή τα καθήκοντά τους.

«Θα ήθελα να χρησιμοποιήσουν τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιεί η καταλανική περιφερειακή αστυνομία. Όχι πολιτικά κριτήρια, όχι βάσει πολιτικών εντολών, αλλά με κριτήρια αστυνόμευσης και επαγγελματικά», δήλωσε.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ


σχετικα αρθρα