current views are: 6

29 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση20:22

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον Φ. Σταϊνμάιερ για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του κ. Σταϊνμάιερ στο προεδρικό μέγαρο Bellevue και διήρκεσε πάνω από μια ώρα.

Δημοσίευση 20:22’

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του κ. Σταϊνμάιερ στο προεδρικό μέγαρο Bellevue και διήρκεσε πάνω από μια ώρα.

Θετικός στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Σχολή της Χάλκης εμφανίστηκε ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής των ορθοδόξων εκκλησιών στη Γερμανία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του κ. Σταϊνμάιερ στο προεδρικό μέγαρο Bellevue και διήρκεσε πάνω από μια ώρα. Ανάλογες συναντήσεις έχει πραγματοποιήσει προηγουμένως ο Γερμανός πρόεδρος με τους επικεφαλής της προτεσταντικής και της καθολικής εκκλησίας. Οι δύο εκατ. ορθόδοξοι της Γερμανίας αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα χριστιανών. Στην Ορθόδοξη Επισκοπική Συνέλευση που ιδρύθηκε το 2010 εκπροσωπούνται εκτός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο της Αντιοχείας οι ορθόδοξες εκκλησίες της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας.

Ο κ. Σταϊνμάιερ ζήτησε να ενημερωθεί και για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Τουρκία. Εδώ η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστεί από το 1971. Το ζήτημα δεν είναι άγνωστο στον Γερμανό πρόεδρο. Ανάλογη συζήτηση είχε κάνει και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Ιούνιο στο Βερολίνο. Όπως και οι προκάτοχοι του, έτσι και ο κ. Σταϊνμάιερ στηρίζει το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για εκπαίδευση ορθοδόξων θεολόγων στην Τουρκία. Αυτή είναι άλλωστε και η στάση της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης της απερχόμενης βουλής.

Μιλώντας με την Deutsche Welle τόσο συμμετέχοντες της εκκλησιαστικής πλευράς όσο και της προεδρίας εξήραν το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση. Για «πολύ καλό και ευχάριστο κλίμα» μίλησαν οι μεν, για μια «πολύ οικεία ατμόσφαιρα» οι δε. Και με τους προκατόχους του κ. Σταϊνμάιερ, ο μητροπολίτης διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις. Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της θετικής αντιμετώπισης που χαίρει η ορθόδοξη εκκλησία στη Γερμανία είναι η πολιτική ενσωμάτωσης που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες. Θέση της είναι ότι οι ορθόδοξοι δεν είναι ξένο σώμα αλλά αδιάσπαστο κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας. Το θέμα της ενσωμάτωσης και οι εμπειρίες της Μητρόπολης Γερμανίας ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία της σημερινής συνάντησης. Ένα άλλο αφορούσε τον οικουμενικό διάλογο των εκκλησιών στη Γερμανία και παγκοσμίως. Η Μητρόπολη Γερμανίας που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εδώ και δεκαετίες συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια συνεννόησης των χριστιανικών εκκλησιών, πράγμα που δεν είναι πάντα εύκολο – ούτε και μεταξύ ορθοδόξων όπως έδειξαν οι απουσίες από την πρώτη παγκόσμια σύναξη των ορθοδόξων εκκλησιών στην Κρήτη το καλοκαίρι 2016. Ο κ. Σταϊνμάιερ ζήτησε να ενημερωθεί για αυτή τη σύνοδο αλλά και για άλλα θέματα της ορθοδοξίας ανά τον κόσμο.   


σχετικα αρθρα