current views are: 10

1 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση18:08

«Ναι» στην ανεξαρτησία είπε το 90% των Καταλανών

Συγκλονιστικά βίντεο ντοκουμέντο από τις επιθέσεις της αστυνομίας

Δημοσίευση 18:08’

Συγκλονιστικά βίντεο ντοκουμέντο από τις επιθέσεις της αστυνομίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καταλανικής κυβέρνησης το 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας τάχθηκαν υπέρ του «ναι». Τα στοιχεία κάνουν λόγο για 2,26 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες και τη συμμετοχή να φτάνει στο 42,3%.

Νωρίτερα όμως η Καταλονία έγινε πεδίο μάχης και τουλάχιστον 844 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε ταραχές, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση, καθώς ειδικές ομάδες της αστυνομίας συγκρούσθηκαν με ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία. Ο Πρωθυπουργός της χώρας Μ. Ραχόι σε δηλώσεις του μετά το κλείσιμο της κάλπης υπογράμμισε ότι ”δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα”. 

Όπως ανακοινώθηκε δύο άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ένας άνδρας που υπέστη έμφραγμα στη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας στη Λερίντα, περίπου 150 χλμ. δυτικά της Βαρκελόνης, και ένα πρόσωπο που έχει τραυματισθεί στο μάτι.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε από την πλευρά του πως έχουν τραυματισθεί εννέα αστυνομικοί και τρεις πολιτοφύλακες.

«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Τουρούλ δήλωσε πως πιστεύει ότι θα καταμετρηθούν εκατομμύρια ψήφοι και, παρόλο που η ψηφοφορία δεν θα παραταθεί, αυτοί που κάνουν ήδη ουρά για να ψηφίσουν, θα μπορέσουν να το πράξουν. Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει πότε θα οριστικοποιηθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

Πρόεδρος Καταλονίας: Κερδίσαμε το δικαίωμα για ανεξαρτησία

Με δηλώσεις του ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

«Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας δημοκρατίας. Η κυβέρνησή μου τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υποβάλει τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο, που εκφράζει την κυριαρχία του λαού μας, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου του δημοψηφίσματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού. Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κάρλες Πουτζντεμόν.

Μ. Ραχόι: Δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα σήμερα 

Κανένα δημοψήφισμα δεν διεξήχθη σήμερα στην Καταλονία’‘, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε δήλωση προς το Τύπο λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης του δημοψηφίσματος. 

«Η ευθύνη για αυτές τις πράξεις βαραίνει αποκλειστικά όσους προωθούν τη ρήξη της νομιμότητας και της συνύπαρξης» είπε και πρόσθεσε ότι  «η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Καταλονίας δεν ήθελε να συμμετάσχει στο σενάριο των αποσχιστών. Έδειξαν ότι είναι νομοταγείς και αγνόησαν την πρόσκληση κλήση [να ψηφίσουν] … Όλοι οι Ισπανοί εκτιμούν τη στάση τους».

Tην ίδια στιγμή ο Ραχόι επαίνεσε για άλλη μια φορά την ισπανική αστυνομία για την υπεράσπιση του δικαίου και την επιβολή του νόμου, ευχαρίστησε την ΕΕ για την υποστήριξή της και είπε ότι οι ενέργειες της ισπανικής κυβέρνησης κινήθηκαν εντός του νόμου. Το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία, τόνισε.
«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», τόνισε ο συντηρητικός ηγέτης.

Οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα. 

«Δειλός» ο Μ. Ραχόι

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου χαρακτήρισε σήμερα «δειλό» τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής και τον κάλεσε να παραιτηθεί από την εξουσία, όπως έκανε και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos με το οποίο η δήμαρχος συνεργάζεται.

«Ξεπέρασε όλα τα όρια», «είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του (…) Κατά συνέπεια ο Μαριάνο Ραχόι οφείλει να παραιτηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κολάου, η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης, η οποία είναι μέλος του κόμματος Catalunya en Comu, εταίρου του Podemos στην περιφέρεια αυτή, ζήτησε επίσης να τερματισθούν οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στην Καταλονία, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και τους διαδηλωτές προκάλεσαν τουλάχιστον 92 τραυματίες, σύμφωνα με έναν απολογισμό των περιφερειακών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας. Δώδεκα αστυνομικοί και πολιτοφύλακες έχουν τραυματισθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

«Για να ανοίξουμε έναν νέο χώρο διαλόγου, συμφώνων και συνύπαρξης, είναι απαραίτητο να στείλουμε στην αντιπολίτευση το PP και τους Ciudadanos», τους κεντρώους συμμάχους του στο κοινοβούλιο, έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του Podemos, ο οποίος έχει ήδη επιχειρήσει να ρίξει τον Ραχόι, τον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, πήρε από την πλευρά του ίσες αποστάσεις από τις δύο παρατάξεις. «Η ανευθυνότητα των μεν και των δε μας οδήγησε μέχρι εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής των καταλανών σοσιαλιστών Μικέλ Ιθέτα. Κάλεσε σε διάλογο και ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει «τις απόπειρες να εμποδίσει με τη βία μια κινητοποίηση πολιτών σε μια παρωδία ψηφοφορίας».

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Φερνάντο Μαρτίνεθ-Μαΐγιο απάντησε, όπως και η κυβέρνηση, πως ο καταλανός πρόεδρος και η ομάδα του είναι «οι μόνοι υπεύθυνοι γι’ αυτό που συνέβη σήμερα στην Καταλονία».

Το απόγευμα το hashtag #RajoyDemission (Ραχόι παραίτηση) ήταν από τα πιο πολυσυζητημένα στο Twitter στην Ισπανία.

Στα δικαστήρια εναντίον της αστυνομίας

Την ώρα που η ισπανική αστυνομία χρησιμοποιούσε γκλομπ και πυροβολούσε με σφαίρες από καουτσούκ πλήθη ανθρώπων που επιχειρούσαν να ψηφίσουν σήμερα στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η αστυνομική δύναμη της ίδιας της περιφέρειας επιφύλαξε σε πολλούς ψηφοφόρους πολύ ηπιότερη υποδοχή.

Η καταλανική αστυνομία δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να απομακρύνει ανθρώπους από τα εκλογικά τμήματα, παρόλο που είχε την ίδια δικαστική εντολή για να τα κλείσει.

Τοπικά δικαστήρια δέχθηκαν προσφυγές κατά της καταλανικής αστυνομίας, η οποία κατηγορείται για αδράνεια και αποτυχία να κλείσει εκλογικά τμήματα, παρά τη δικαστική εντολή, ανέφερε σε δήλωσή του το Ανώτερο Δικαστήριο της περιφέρειας.

Το δικαστήριο ζήτησε από την περιφερειακή αστυνομία να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσφυγές.

Αντιδράσεις για την ωμή βία

Ο Βέλγος πρωθυπουργός καταδικάζει τη βία

«Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση! Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πολιτικό διάλογο», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Καταλονία για την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

Η Βρετανία καταδικάζει τη βία εναντίον των Καταλανών

Ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ καταδίκασε σήμερα τη βία στην Καταλονία, όμως πρόσθεσε πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής είναι υπόθεση της ισπανικής κυβέρνησης.
Ειδικές δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας εισέβαλαν σήμερα σε εκλογικά τμήματα σ’ όλη την Καταλονία, κατάσχοντας κάλπες και ψηφοδέλτια σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την απόσχιση από την Ισπανία.

Βίντεο: Σοκάρει η αστυνομική βαρβαρότητα

Βίντεο: Το πλήθος απωθεί τους αστυνομικούς

Βίντεο: Από τη βία δεν γλίτωσαν ούτε οι ηλικιωμένοι

Βίντεο: Αστυνομικοί εισβάλουν σε εκλογικό κέντρο


σχετικα αρθρα