ΔΙΕΘΝΗ

Ο διεθνής Τύπος για τη «ματωμένη» Κυριακή στην Καταλονία: «Το λάθος του Μ. Ραχόι και ο διχασμός»

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2017, 09:16 / Ανανεώθηκε 2 Οκτωβρίου 2017, 11:19
Ο διεθνής Τύπος για τη «ματωμένη» Κυριακή στην Καταλονία: «Το λάθος του Μ. Ραχόι και ο διχασμός»
Facebook Twitter Whatsapp

Τα επεισόδια μονοπώλησαν το ενδιαφέρον

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ζήτημα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία αποτελεί βασικό θέμα της ειδησεογραφίας στην Γερμανία, τόσο στα έντυπα όσο και στα ηλεκτρονικά μέσα.

Για μια «Ματωμένη Κυριακή στην Βαρκελώνη» κάνει λόγο η εφημερίδα Bild, η οποία επισημαίνει ότι ο κόσμος «έμεινε άναυδος μπροστά στην άγρια βία της αστυνομίας». «Ονειρεύτηκαν το νέο κράτος τους, την "Καταλονία". Αγνόησαν όλες τις προειδοποιήσεις, κατέλαβαν τη νύχτα τα εκλογικά κέντρα, διότι περίμεναν αντίσταση από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση. Αλλά τέτοια αιματηρή βία δεν περίμενε κανείς», γράφει η εφημερίδα.

«Βρείτε επιτέλους συμβιβασμό!», γράφει σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο σε σχόλιό του το περιοδικό Der Spiegel και σημειώνει: «Η άσχημη κατάσταση στην Καταλονία είναι το αποτέλεσμα μιας κλιμάκωσης την οποία επέτρεψαν ο Καταλανός Κάρλες Πουτζντεμόν και ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι. Αντί για τον διάλογο βασίζονται και οι δύο στην αντιπαράθεση. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Είναι άσχημες εικόνες, συνεχίζει ο αρθρογράφος, αυτές που φτάνουν από την Καταλονία σε ολόκληρο τον κόσμο. «Βίαιες εικόνες, οι οποίες δεν ταιριάζουν σε μια ευρωπαϊκή και -ακόμη- σταθερή δημοκρατία. Δεν είναι απόδειξη ενός κράτους δικαίου που μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως πιστεύουν οι σκληροπυρηνικοί στην Μαδρίτη. Δεν είναι επίσης απόδειξη μιας καταπίεσης αιώνων των Καταλανών, όπως λένε πολύ συχνά οι σκληροπυρηνικοί στην Βαρκελώνη», προσθέτει και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι υπεύθυνοι πολιτικοί και να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό, πιθανότατα ένα καθεστώς αυτονομίας για την Καταλονία. «Αν δεν το καταφέρουν μόνοι τους, τότε θα πρέπει να αναμιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει.

«Η Ισπανία συμπεριφέρεται σαν κράτος-οπερέτα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt. Η 1η Οκτωβρίου, αναφέρει η εφημερίδα, είναι μια θλιβερή μέρα για την Ισπανία. «Οι Καταλανοί και η κεντρική κυβέρνηση χάθηκαν σε μια εντελώς παράλογη αναμέτρηση. Ένα παράλογο, ανούσιο δημοψήφισμα δηλητηριάζει τη χώρα», συνεχίζει η αρθρογράφος και κάνει λόγο για ανεύθυνους πολιτικούς και από τις δύο πλευρές.

«Υπάρχουν μόνο χαμένοι: η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, η οποία διέταξε μια τόσο μαζική αστυνομική επιχείρηση, σαν να ζούσαν στην Καταλονία μόνο χούλιγκαν και ταραχοποιοί. Και σαν να ήταν η προστασία του Συντάγματος σημαντικότερη από την προστασία των ανθρώπων. Αλλά και οι αυτονομιστές, οι οποίοι ανακήρυξαν την 1η Οκτωβρίου ως ημέρα του θριάμβου, έχουν να γιορτάσουν μόνο την ξεροκεφαλιά τους. Αυτό το παράλογο δημοψήφισμα δεν είχε κανένα νόημα, δεν προσφέρει την παραμικρή βάση επί της οποίας θα μπορούσε να ανακηρυχθεί μια ελεύθερη Δημοκρατία της Καταλονίας. Το γεγονός ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν δεν ακύρωσε την ψηφοφορία μπροστά στα αιματηρά επεισόδια, αλλά την γιόρτασε ως "δείγμα του θάρρους των Καταλανών", είναι μια ακόμη απόδειξη της απώλειας της αίσθησης της πραγματικότητας, η οποία σε αυτή την αντιπαράθεση εξουσίας παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο», σημειώνει η συντάκτρια και καταλήγει εκτιμώντας ότι ο μεγάλος χαμένος είναι ολόκληρη η κοινωνία των πολιτών της Ισπανίας. «Πρέπει να αναρωτηθούν γιατί τους αξίζουν τέτοιοι ανεύθυνοι πολιτικοί. Αντιπαράθεση αντί διαλόγου, κρατική βία αντί ειρήνευσης, φανατισμός αντί επίλυσης της διένεξης. Η Ισπανία συμπεριφέρθηκε σε αυτήν την 1η Οκτωβρίου σαν ένα κράτος-οπερέτα. Οι σύγχρονες δημοκρατίες είναι αλλιώς», προσθέτει.

Σε ανάλογο πνεύμα, η Süddeutsche Zeitung τονίζει στον κεντρικό τίτλο της «η Μαδρίτη απέτυχε θανάσιμα» και σε άρθρο γνώμης σημειώνει ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχει δίκιο, τονίζει ωστόσο ότι η κεντρική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε μειώσει την ένταση. «Η Μαδρίτη έχει το δίκιο με το μέρος της. Αλλά η Βαρκελώνη έχει τις τηλεοπτικές εικόνες που ήθελε: σε ολόκληρο τον κόσμο ο Ραχόι εμφανίζεται ως ένας πεισματάρης πολιτικός της ισχύος, ο οποίος επιτρέπει σε μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας να επιτίθενται βίαια σε ειρηνικούς διαδηλωτές. Αυτή η 1η Οκτωβρίου σημαδεύτηκε από ένα θανάσιμο πολιτικό λάθος της Μαδρίτης. Ήταν μια κακή μέρα για την δημοκρατία», τονίζει ο αρθρογράφος.

Σε διαφορετικό τόνο το σχόλιο της Frankfurter Allegmeine Zeitung, με τίτλο «Γιατί η Ισπανία κάνει το σωστό» και υπότιτλο «με την συνεπή προσέγγισή της στην Καταλονία η Ισπανία αποδεικνύει ότι αποτελεί κράτος δικαίου - παρόλα αυτά η κυβέρνηση στην Μαδρίτη δεν είναι αθώα». Η εφημερίδα επιχειρηματολογεί ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει δίκιο στην υπόθεση της Καταλονίας.

«Η κυβέρνηση υπερασπίζεται στην Καταλονία ένα από τα θεμέλια της δημοκρατίας: Οι πολιτικοί πρέπει να υποτάσσονται σε νόμους και δικαστήρια. Η κατάσταση στην Καταλονία διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη στις χώρες της Βαλτικής ή στα Βαλκάνια τις δεκαετίες του '80 και του '90. Η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία ήταν δικτατορίες, η Ισπανία αντιθέτως είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου», εκτιμά η εφημερίδα, αλλά τονίζει και ότι η ισπανική κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι η κατάσταση βγήκε τόσο εκτός ελέγχου.

«Με την άγνοιά του σε ό,τι αφορά τις εθνικές φιλοδοξίες των Καταλανών και την αδράνειά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είναι εδώ και χρόνια ο καλύτερος διαφημιστής των καταλανών εθνικιστών», σημειώνει και εξηγεί ότι εδώ και καιρό θα έπρεπε να έχει αντιδράσει στην επιθυμία μεγάλου μέρους των Καταλανών για περισσότερη αυτονομία: «Ακόμη και με την αστυνομική επιχείρηση την ημέρα του δημοψηφίσματος έδωσε τροφή στους αυτονομιστές ότι η Ισπανία είναι ένα απολυταρχικό κράτος στην παράδοση του δικτάτορα Φράνκο».

«Ωμή βία» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Metro.

 Για «πραξικόπημα» κάνει λόγο από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Liberation με τους Times να επιλέγουν να σχολιάσουν το διχασμό στην Ισπανία.

Οι Finacial Times επικεντρώνονται στους εκατοντάδες τραυματίες και στην παραίτηση Ραχόι που ζήτησε χθες η δήμαρχος της Βαρκελώνης.

Ο Guardian υπογραμμίζει τους εκατοντάδες τραυματίες, ενώ για κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιλά η εφημερίδα Telegraph.

Η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia χρησιμοποιεί ένα πιο ποδοσφαιρικό όρο για να σχολιάσει όσα συνέβησαν γράφοντας στον τίτλο «η κυβέρνηση καταπίεσε το 1-0».

Ο τουρκικός Τύπος σήμερα αφιερώνει σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδά του στο αιματηρό δημοψήφισμα των καταλανών, αλλά πολλοί είναι και οι αρθρογράφοι που κατηγορούν την Ευρώπη για δύο μέτρα και δύο σταθμά με επικεφαλής τον έγκριτο Μουράτ Γιετκίν που γράφει μεταξύ άλλων: “Θα αντιδρούσε άμεσα και πολύ σκληρά η ΕΕ αν αυτά που έκανε χθες την 1η του Οκτώβρη η αστυνομία κατά το δημοψήφισμα των Καταλανών που ζητούν ανεξαρτησία;” και απαντά “Ναι, θα αντιδρούσε. Όταν όμως μια εβδομάδα πριν, στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν οι Κούρδοι του Ιράκ έκαναν δημοψήφισμα χωρίς την συναίνεση της Πρωτεύουσας για να αποσπαστούν από το Ιράκ, η ΕΕ εξέφρασε την συμπαράστασή της για την διατήρηση της ενότητας του Ιράκ; Όχι...

“Διπρόσωπη Ευρώπη” είναι και ο τίτλος της Σταρ που κατηγορεί την Ευρώπη ότι ενώ στηρίζει κεκαλυμένα το Δημοψήφισμα του Μπαρζανί στο Βόρειο Ιράκ, ότι κωφεύει όταν πρόκειται για ευρωπαϊκή χώρα.

"Κλοτσηδόν Δημοψήφισμα" είναι ο πηχυαίος τίτλος της έγκριτης Χουριγιέτ.

Η Πόστα μεταδίδει την είδηση με τίτλο: Ο Πόλεμος του Δημοψηφίσματος - 761 τραυματίες.

Η Τζουμχουριγιέτ λεέι: “Το πνεύμα του Φράνκο τους δρόμους”. Σε πεδίο μάχης μετέτρεψε την Ισπανία το δημοψήφισμα γράφει η εφημερίδα Βατάν με πηχυαίο τίτλο “Ο Πόλεμος της Κάλπης”.

“Το αιματηρό Δημοψήφισμα” είναι ο τίτλος της Μιλιγιέτ. Χάος στην Ισπανία είναι ο τίτλος της Γενί Σαφάκ.Η Τούρκιγιε σε μικρότερο σε έκταση τίτλο γράφει: “Αίμα στις κάλπες”.

Δεν έλειψαν και τα λογοπαίγνια. όπως αυτό της εφημερίδας Τακβίμ, που γράφει στον πρωτοσέλιδο τίτλο ΙΣΓΙΑΝΓΙΑ αντί το ΙΣΠΑΝΓΙΑ που αντικαθιστά τη λέξη Ισπανία με την παρόμοια ηχητικά στα Τουρκικά, ΕΞΕΓΕΡΣΗ(ΙΑ)(κατά το Ισπαν-ία). Αλλά και της Χαμπέρ Τουρκ που κάνει λογοπαίγνιο με το αθλητικό Μπάρτσα που το τοποθετεί στην τουρκική λέξη Παρτσλανίγιορ (Μπαρτσλανίγιορ) που σημαίνει διαμελίζεται.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εφημερίδες η μεγάλης κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική Σαμπάχ, έχει περιορίσει της είδηση σε ένα μονόστηλο στα αριστερά του εξώφυλλου με τίτλο “Χάος δημοψηφίσματος στην Καταλονία. 844 τραυματίες”.