Εμπλοκή σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το χρέος των ΗΠΑ, μετά την αποχώρηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, από τις συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο.
Ταυτόχρονα, πλησιάζει η προθεσμία της 2 Αυγούστου πριν από την οποία πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών των ΗΠΑ.
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο Τζον Μπένερ απέρριψε μία «εξαιρετικά δίκαιη συμφωνία» που θα περιελάμβανε περικοπές 650 δισ. δολαρίων από κοινωνικά προγράμματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπένερ ισχυρίστηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο κ. Ομπάμα είχε αλλάξει τη θέση του και ζητούσε αύξηση της φορολογίας.

«Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο πρόεδρος Μπένερ αποχώρησε από μία τέτοιου είδους συμφωνία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου όπου φέρεται να εμφανίστηκε φανερά εκνευρισμένος.

«Υπάρχουν πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία», πρόσθεσε.

Πέρα από περικοπές 650 δισ. δολαρίων από το Medicare, το Medicaid και άλλα προγράμματα, ο Μπ. Ομπάμα είπε ότι προσέφερε περικοπές δαπανών 1 τρισ. δολαρίων και έσοδα 1,2 τρισ. δολαρίων, μέσω της αύξησης της φορολογίας των εισοδημάτων.

Ο κ. Μπένερ με τη σειρά του είπε ότι είχαν βρεθεί κοντά σε συμφωνία μέχρι που ο κ. Ομπάμα ζήτησε φορολογικές αυξήσεις 400 δισ. δολαρίων, πέρα από την αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 800 δισ. δολαρίων, μέσω της αλλαγής του φορολογικού συστήματος.

Για πρώτη φορά, ο Μπ. Ομπάμα αναφέρθηκε δημοσίως στην πιθανότητα να κηρύξουν στάση πληρωμών οι ΗΠΑ. «Αν χρεοκοπήσουμε, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές», είπε.
TAGS