current views are: 10

6 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση09:20

Ηχηρό μήνυμα στον Κιμ: Το νόμπελ Ειρήνης στην Διεθνή Εκστρατεία κατά των Πυρηνικών όπλων

Η απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα προς τη Βόρεια Κορέα

Δημοσίευση 09:20’

Η απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα προς τη Βόρεια Κορέα

Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων ICAN τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2017.

Η απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, που το τελευταίο διάστημα προκαλεί τη διεθνή κοινότητα με τις δοκιμές που πραγματοποιεί.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Ζούμε σε ένα κόσμο όπου ο κίνδυνος της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα».

Το νόμπελ απονεμήθηκε στην ICAN όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής, Berit Reiss-Andersen, επειδή «εφιστά την προσοχή (σ.σ. με το έργο της) στις καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο από τη χρήση πυρηνικών όπλων» και για «τις πρωτοποριακές προσπάθειες (της) για την απαγόρευση των όπλων αυτών με διεθνή συνθήκη».

«Ορισμένες χώρες εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος απόκτησης πυρηνικών όπλων από περισσότερες χώρες όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας» αναφέρουν τα μέλη της επιτροπής. 

ICAN σε Β. Κορέα: Παράνομη η κατοχή πυρηνικών όπλων

Η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) Μπέατρις Φιν ενθουσιάστηκε με τη βράβευση της οργάνωσης με το Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής του Νόμπελ.

Μιλώντας στο Reuters η Φιν επεσήμανε ότι η ICAN θα χρησιμοποιήσει την επιτυχία του Νόμπελ για να ασκήσει πίεση σε όσες περισσότερες χώρες μπορεί ώστε να υπογράψουν και να επικυρώσουν τη συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων.

Απευθυνόμενη στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ- Ουν, η Φιν τόνισε: «Τα πυρηνικά όπλα είναι παράνομα. Η απειλή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι παράνομη (…) και πρέπει να σταματήσουν».
 
Μια εκπρόσωπος της ICAN από την πλευρά της επεσήμανε ότι η οργάνωση είναι ενθουσιασμένη με τη βράβευση.

«Όπως μπορείτε να φανταστείτε είμαστε ενθουσιασμένοι, πρόκειται για φοβερά νέα», δήλωσε η Ντανιέλα Βαράνο στο Reuters.

«Πρόκειται για μια φοβερή αναγνώριση του έργου που έχουν κάνει οι ακτιβιστές στη διάρκεια των ετών και κυρίως οι Hibakusha», επεσήμανε αναφερόμενη στους επιζώντες των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία.

«Οι μαρτυρίες τους ήταν κρίσιμης σημασίας, κρίσιμες για την εκπληκτική αυτή επιτυχία», τόνισε.

Πίνακας: Λίστα με τα πυρηνικά όπλα που κατέχει κάθε χώρα (οι αριθμοί είναι κατά προσέγγιση) [πηγή: Telegraph.co.uk]

Τον Ιούλιο, 122 χώρες υιοθέτησαν τη Συνθήκη του ΟΗΕ για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, όμως κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία, παρέμειναν εκτός των συνομιλιών.

Με το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης επιδιώκεται να προωθηθεί η υπόθεση του αφοπλισμού εν μέσω πυρηνικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα και αβεβαιότητας σχετικά με την τύχη της συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και μεγάλες δυνάμεις για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.


σχετικα αρθρα