current views are: 12

12 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση09:28

Διεθνής Αμνηστία: Ακτιβιστές κινδυνεύουν με 15 χρόνια φυλακή με κατασκευασμένες κατηγορίες

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Taner Kılıç είχε συλληφθεί ένα μήνα νωρίτερα.

Δημοσίευση 09:28’

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Taner Kılıç είχε συλληφθεί ένα μήνα νωρίτερα.

Για το ενδεχόμενο πολύχρονης φυλάκισης 10 ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένης και της Διευθύντριας της Διεθνούς Αμνησίας στην Τουρκία Idil Eser προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης: «Η Τουρκία πρέπει να απελευθερώσει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται ακόμα στη φυλακή μετά από 100 ημέρες. Παγκόσμιες διαμαρτυρίες σημαδεύουν το «ορόσημο της ντροπής» για τους  #Istanbul10».

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της Διεθνούς Αμνηστίας από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, διευθυντή του Ελληνικού τμήματος:

«Ακτιβιστές κινδυνεύουν με 15 χρόνια φυλάκισης με κατασκευασμένες κατηγορίες για τρομοκρατία. Εκατό μέρες μετά την άδικη σύλληψή τους, η Διεθνής Αμνηστία ηγείται μιας παγκόσμιας απαίτησης για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των 11 επιφανών υπερασπιστών και υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Δέκα ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων της İdil Eser, Διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, συνελήφθησαν στις 5 Ιουλίου ενώ ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Taner Kılıç είχε συλληφθεί ένα μήνα νωρίτερα. Στις 4 Οκτωβρίου, ο εισαγγελέας κατέθεσε το κατηγορητήριο, καλώντας για ποινές φυλάκισης έως 15 ετών για όλους τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με παράλογες και κατασκευασμένες κατηγορίες.

«Οι διώξεις ενάντια στους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι ξεκάθαρα πολιτικές διώξεις και τα στοιχεία που παρουσιάζονται εις βάρος τους είναι απαράδεκτα. Κάθε μέρα που περνάει και βρίσκονται στην φυλακή ενισχύει την πεποίθηση ότι το κράτος δικαίου της χώρας έχει καταρρεύσει. Η δύναμη και το σθένος της İdil Eser και των συναδέλφων της αποδεικνύει ότι όσες φωνές και αν προσπαθήσουν να φιμώσουν στην Τουρκία, το δίκαιο τις κάνει πιο εκκωφαντικές»

Στο ίδιο μοτίβο και ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη 

«Μετά από τρεις μήνες η έρευνα έχει, χωρίς καμία έκπληξη, αποτύχει να παρουσιάσει κάποια ενοχοποιητικά στοιχεία που να επαληθεύουν τις φανταστικές κατηγορίες του εισαγγελέα. Ούτε έχει δείξει πως η υποτιθέμενη μυστική συνάντηση στη Buyukada σχετίζεται με οποιοδήποτε τρόπο με τρομοκρατικές ενέργειες.

«Εκατό ημέρες πριν οι συνάδελφοί μας φυλακίστηκαν επειδή υπερασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε μέρα που περνάει κάνει όλο και πιο προφανές το πόσο μακριά έχει φτάσει η καταστολή που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος καθώς και τα πολύ βαθιά κενά στο τουρκικό σύστημα δικαιοσύνης»«Το κατηγορητήριο είναι ένα τοξικό μείγμα από υπαινιγμούς και αναλήθειες το οποίο δεν έχει στηριχθεί σε καμία διεξοδική έρευνα και εξέταση. Επαναλαμβάνει εξωφρενικές και αλληλοσυγκρουόμενες κατηγορίες που δεν έχουν καμία θέση σε κανένα δικαστήριο που σέβεται τον εαυτό του».

Οι ακτιβιστές και ακτιβίστριες κατηγορούνται πως υποστήριζαν πληθώρα «ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων»  με εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογίες η μία με την άλλη και είναι αντιμέτωποι με ποινές έως και 15 ετών. Οι κατηγορίες εναντίον τους συμπεριλαμβάνουν αλλόκοτους ισχυρισμούς ότι αυτονόητες δράσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως εκκλήσεις για να σταματήσουν οι πωλήσεις δακρυγόνων, υποβολή χρηματοδοτικών προτάσεων ή η υλοποίηση εκστρατείας για την απελευθέρωση δασκάλων – απεργών πείνας, παρουσιάζονται ότι πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό τρομοκρατικών οργανώσεων.

Κάποιες από τις κατηγορίες εναντίον της Idil βασίζονται σε έγγραφα της Διεθνούς Αμνηστίας και δημόσιες δράσεις που έλαβαν χώρα πριν την πρόσληψη της στην οργάνωση.

Στις ερχόμενες μέρες, ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας σε περισσότερες από 25 χώρες θα διεξάγουν πάνω από 200 δρώμενα για να γιορτάσουν τα γενέθλια της Idil. Αυτά περιλαμβάνουν από εορτασμό γενεθλίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι συνεντεύξεις τύπου σε μία αυτοσχέδια φυλακή στην Μαδρίτη. Ολόσωμα χάρτινα ομοιώματα της Idil σε φυσικό μέγεθος θα υπάρχουν σε αυτές τις δραστηριότητες για να υπογραμμίσουν την απουσία της.
Οι τουρκικές αρχές πρέπει άμεσα και άνευ όρων να απελευθερώσουν τους φυλακισμένους υποστηρικτές και υποστηρίκτριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να βάλουν ένα τέλος στη βίαιη καταστολή που συμβαίνει στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος».


σχετικα αρθρα