Υπό την πίεση μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες καλούν τους ηγέτες του κόσμου να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, πραγματοποιείται σήμερα στη Ρώμη επείγουσα σύνοδος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της πείνας στο Κέρας της Αφρικής όπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από την ξηρασία. Η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής έχει προκαλέσει μια "καταστροφή που απαιτεί μαζική και επείγουσα διεθνή βοήθεια", δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του FAO Ζακ Ντιούφ, κηρύσσοντας στη Ρώμη την έναρξη των εργασιών. "Πρέπει να δράσουμε και να σώσουμε ζωές", τόνισε ο Ντιούφ, σύμφωνα με τον οποίο 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια είναι απαραίτητα εντός των προσεχών 12 μηνών και 300 εκατομμύρια τους επόμενους δύο μήνες.

"Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να εγγυηθεί τη διατροφική ασφάλεια", τόνισε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Γεωργίας Μπρινό Λε Μερ. "Πρέπει όλοι να επενδύσουμε εκ νέου στον τομέα της γεωργίας παγκοσμίως. Εάν δε λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, η πείνα θα είναι το σκάνδαλο αυτού του αιώνα. Η συνάντησή μας αυτή είναι θέμα ζωής και θανάτου για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους", τόνισε ο γάλλος υπουργός.

Σύμφωνα με το γάλλο υπουργό, μια σύνοδος των δωρητών θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Τετάρτη, στο Ναϊρόμπι με στόχο την οικονομική υποστήριξη του ΟΗΕ και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που εργάζονται στο Κέρας της Αφρικής.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να διαθέσει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια για ν΄αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πείνας στο Κέρας της Αφρικής.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της ξηρασίας, της χειρότερης τα τελευταία 60 χρόνια, που πλήττει την περιοχή: τη Σομαλία, όπου ο ΟΗΕ έχει κηρύξει σε κατάσταση λιμού δυο επαρχίες του Νότου, την Αιθιοπία, την Κένυα, το Τζιμπουτί, το Σουδάν και την Ουγκάντα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση για την επείγουσα συγκέντρωση του ποσού των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στις χώρες αυτές και κυρίως στη Σομαλία "όπου παιδιά και ενήλικες, πεθαίνουν καθημερινά με τρομακτικό ρυθμό".

"Οι καθυστερήσεις μπορούν να προκαλέσουν ακόμα περισσότερους θανάτους", προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Περίπου 30 προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο τραγουδιστής Μπομπ Γκέλντορφ, ο οποίος είχε κινητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη κατά της πείνας στη δεκαετία του 1990, ζήτησαν από τα μέλη του FAO να ανακοινώσουν το ύψος της βοήθειάς τους και να βρουν τα χρήματα αυτά χωρίς καθυστέρηση.

"Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει. Γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό. Μάς λείπει η πολιτική βούληση", τονίζουν σε ανακοίνωσή τους την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων ο βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Στίβεν Φράι και η ηθοποιός Κριστίν Σκοτ Τόμας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση One, την οποία ίδρυσε ο τραγουδιστής Μπόνο για την αντιμετώπιση της φτώχειας, κυκλοφόρησε μια γραπτή έκκληση που υπογράφουν πάνω από 37.000 άνθρωποι με την οποία καλούν τους ηγέτες του πλανήτη να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο της Ρώμης θα συζητήσουν επίσης το σημαντικό θέμα της αύξησης των τιμών των τροφίμων και θα εξετάσουν μακροπρόθεσμες λύσεις.

Τη σύνοδο οργάνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ύστερα από αίτημα της Γαλλίας που προεδρεύει της G20 και την οποία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Γεωργίας Μπρινό Λε Μερ.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας του FAO και η διευθύντρια του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος Ζοζέτ Σιράν καθώς επίσης υπουργοί από το Τζιμπουτί, το Σουδάν, του Νοτίου Σουδάν και της Ουγκάντας.