current views are: 4

16 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση06:01

«Ανάσα για τον Σουλτς» η νίκη του SPD στην Κάτω Σαξονία

«Ανάσα για τον Σουλτς» χαρακτηρίζει η Handelsblatt τη νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Σαξονία.

Δημοσίευση 06:01’
αρθρο-newpost

«Ανάσα για τον Σουλτς» χαρακτηρίζει η Handelsblatt τη νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Σαξονία.

«Ανάσα για τον Σουλτς» χαρακτηρίζει η Handelsblatt τη νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Σαξονία.

Το SPD αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στο κρατίδιο έπειτα από 19 χρόνια, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) έπεσαν στο χαμηλότερο ποσοστό τους από το 1959. Αναλυτικότερα: το SPD έλαβε ποσοστό 36,9% (+4,3%) και 55 έδρες, το CDU 33,6% (-2,4%) και 50 έδρες, οι Πράσινοι 8,7% (-5%) και 12 έδρες, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7,5% (-2,4%) και 11 έδρες, ενώ η Αριστερά (Die Linke) 4,6% (+1,5%) και έμεινε εκτός κοινοβουλίου, αντιθέτως με την Εναλλακτική για την Γερμανία AfD), η οποία συγκεντρώνει 6,2% και εισέρχεται και σε αυτό το Κοινοβούλιο με 9 έδρες.

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt το αποτέλεσμα στην Κάτω Σαξονία αποτελεί «καμπανάκι» για τους Πράσινους, ενώ αυξάνει πιθανότητες του Μάρτιν Σουλτς να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματός του. «Ας ελπίσουμε όμως ότι δεν θα βγάλει το λάθος συμπέρασμα από αυτό: δεν είναι πλέον ο άνθρωπος του μέλλοντος, αλλά μάλλον ο μεταβατικός άνθρωπος», καταλήγει η εφημερίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει σε δημοσίευμά της με τίτλο «Κι όμως το SPD ζει ακόμη»: «Τρεις εβδομάδες μετά την ιστορική ήττα στις ομοσπονδιακές εκλογές, το κόμμα επιστρέφει. Και μπορεί στο Ανόβερο να απολαύσει μια δεύτερη άνοιξη προς το τέλος του φθινοπώρου».

Σε άλλο κείμενο η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για «το τέλος της εποχής Μέρκελ», επισημαίνοντας ότι πριν από τέσσερα χρόνια η καγκελάριος με 42% μπορούσε να μιλάει για μεγάλη απόδειξη εμπιστοσύνης. «Πρέπει να διαβάσει το αποτέλεσμα στις ομοσπονδιακές εκλογές και στην Κάτω Σαξονία ως σινιάλο ότι πλησιάζει το τέλος της εποχής της: της εποχής της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ» σημειώνει ο αρθρογράφος και προβλέπει ότι η τέταρτη και τελευταία θητεία της κυρίας Μέρκελ δεν θα είναι η πιο εύκολη.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι «οι καιροί των επιτυχιών του CDU στα κρατίδια έχουν περάσει. Οι εκλογές στην Κάτω Σαξονία είναι μια απογοήτευση και για την καγκελάριο Μέρκελ. Ήδη τώρα προσπαθούν στο Βερολίνο να αποτρέψουν τη ζημιά – κι από έναν πιθανό συνασπισμό Τζαμάικα».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου του CDU Βόλφγκανγκ Στάιγκερ επέρριψε μερίδιο ευθύνης για την ήττα στην Άνγκελα Μέρκελ και στην στάση της το βράδυ των ομοσπονδιακών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου: «Το κλειδί για την ήττα στο Ανόβερο βρίσκεται δυστυχώς στο Βερολίνο τη νύχτα των εκλογών, όταν οι καταστροφικές απώλειες άνω του 8% ωραιοποιήθηκαν ως στρατηγική νίκη», δήλωσε ο κ. Στάιγκερ στην Bild και πρόσθεσε: «Οι χαμένοι των εκλογών, οι οποίοι εκείνο το βράδυ είπαν “καταλάβαμε”, σήμερα το βράδυ στο Ανόβερο κέρδισαν. Εκείνοι που δήλωσαν ότι τα έκαναν όλα σωστά, είναι αυτή τη φορά οι ηττημένοι».

Η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για «επιστροφή» του SPD και «τεράστια κατάρρευση» του CDU, αλλά και για «τροχοπέδη» στον δρόμο της κ. Μέρκελ για τον σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολος, καθώς ήδη οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι έχουν ήδη ταχθεί κατά ενός ενδεχόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα».

«Ζουν», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel-Online, που αναφέρεται στο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για το SPD μετά την οδυνηρή ήττα στις ομοσπονδιακές εκλογές. «Τρίβουν τα μάτια τους. Το SPD μπορεί πράγματι ακόμη να κερδίζει. Το 154 ετών κόμμα δεν έχει ακόμη πεθάνει (…)» παρατηρεί.


σχετικα αρθρα