Την σύλληψη του Καταλονού αρχηγού της αστυνομίας διέταξαν οι αρχές της Ισπανίας, με την κατηγορία της ανταρσίας. Σύμφωνα με νομική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reutres ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε να τεθεί υπό κράτηση, χωρίς δικαίωμα εγγύησης, ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας Χοσέ Λιουίς Τραπέρο, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας με την κατηγορία της ανταρσίας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουντζδεμόν φαίνεται να μην υπακούει στο τελεσίγραφο πέντε ημερών  του Πρωθυπουργού της Ισπανίας,  Μαριάνο Ραχόι προκειμένου να αποσαφηνίσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας του ή όχι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο TV3, επικαλούμενο πηγές της καταλανικής κυβέρνησης μεταδίδει ότι  ο ηγέτης της περιφέρειας Κάρλες Πουντζδεμόν δεν ανταποκρίθηκε την Δευτέρα στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης ώστε να απαντήσει «ναι» ή «όχι» και τώρα η ισπανική κυβέρνηση του έχει δώσει διορία έως την Πέμπτη προκειμένου να αλλάξει γνώμη, προειδοποιώντας ότι θα αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας, εάν ο ηγέτης της επιλέξει την απόσχιση.