ΔΙΕΘΝΗ

«Ανοιχτή» επιστολή της Τ. Μέι στους Ευρωπαίους πολίτες της Βρετανίας: Μείνετε μαζί μας

Δημοσίευση 19 Οκτωβρίου 2017, 21:15 / Ανανεώθηκε 19 Οκτωβρίου 2017, 21:44
«Ανοιχτή» επιστολή της Τ. Μέι στους Ευρωπαίους πολίτες της Βρετανίας: Μείνετε μαζί μας
Facebook Twitter Whatsapp

Η Τερέζα Μέι ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στην Μ. Βρετανία και υπόσχεται ότι η διαδικασία για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στο Η.Β

«Ανοιχτή» επιστολή σε σχεδόν 3 εκατομμύρια πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν αυτή στην στιγμή στη Βρετανία έστειλε από τος Βρυξέλλες η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, όπου διεξάγονται συζητήσεις για τη συμφωνία που αφορά τα δικαιώματα τους.

Η Τερέζα Μέι ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στην Μεγάλη Βρετανία και υπόσχεται ότι η διαδικασία για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα οργανωθεί με σαφή και απλό τρόπο τον οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν μέσα από την συμμετοχή τους στη νεοσύστατη Ομάδα Εργασίας για την διαδικασία εγγραφής, η οποία θα έχει τακτικές συναντήσεις ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών που αφορά.

 «Σήμερα πηγαίνω στις Βρυξέλλες και γνωρίζω ότι πολλοί περιμένουν από μας, τους ηγέτες των 28 εθνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δείξουμε ότι δίνουμε προτεραιότητα στους πολίτες» ανέφερε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός και εν συνεχεία δήλωσε «υπήρξα σαφής καθόλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι τα δικαιώματα των πολιτών είναι η πρώτη μου προτεραιότητα.  Και γνωρίζω ότι και οι άλλοι ηγέτες έχουν τον ίδιο στόχο: να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην Ε.Ε. και των Βρετανών πολιτών που ζουν σε κράτη-μέλη της Ένωσης».

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το θέμα αυτό παραμένει ψηλά στις προτεραιότητές μας, ότι είμαστε ενωμένοι σε ο,τι αφορά τις βασικές αρχές και ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα επικεντρωθούμε στην επίτευξη συμφωνίας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων εδώ στη Μ. Βρετανία αλλά και στην Ε.Ε.

Η κ. Μέι έκανε γνωστό ότι και οι δυο πλευρές θα μελετήσουν τις προτάσεις η μία της άλλης ώστε με ανοιχτό πνεύμα να υπάρξει συμφωνία και εξέφρασε την βεβαιότητά της για την ολοκήρωση των συζητήσεων για τα δικαιώματα των πολιτών μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Τέλος ανέφερε ότι «Σχεδιάζουμε μια απλοποιημένη ψηφιακή διαδικασία για όσους επιθυμούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν το καθεστώς του μονίμως εγκατεστημένου στη Μ. Βρετανία στο μέλλον.  Η διαδικασία θα είναι σχεδιασμένη για να διευκολύνει τους αιτούντες και θα είμαστε συνεχώς σε επαφή μαζί του σε κάθε βήμα».