Άτυπη κόντρα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ξέσπασε με αφορμή την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ενώ λοιπόν, Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξαν την ισπανική κυβέρνηση στη διένεξή της με την Περιφέρεια, ο κ. Πούτιν τόνισε πως  η καταλανική κρίση είναι μια «εσωτερκή υπόθεση».

Καθώς η κρίση ανάμεσα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη είναι σε εξέλιξη, ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε την πολιτική «των δύο μέτρων, δύο σταθμών» από την πλευρά των Ευρωπαίων μπροστά στο ακανθώδες ζήτημα που αφορά στην επιθυμία ανεξαρτητοποίησης των λαών. «Όλα όσα εκτυλίσσονται είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας και πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού νόμου σε συμφωνία με τις δημοκρατικές παραδόσεις της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε:

«Φαίνεται πως στα μάτια ορισμένων από τους εταίρους μας, υπάρχουν "νόμιμοι" υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας και υπάρχουν και "αυτονομιστές" που δεν έχουν δικαίωμα να προασπίζονται τα δικαιώματά τους, ακόμα και μέσω των δημοκρατικών μηχανισμών».

«Αυτού του είδους "τα δύο μέτρα δύο σταθμά" (…) ενέχουν μεγάλο κίνδυνο για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ηπείρου» τόνισε ο κ. Πούτιν, ενώ έκανε λόγο για «ομόφωνη καταδίκη των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας» από την ΕΕ.

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες τόνισε ότι «στηρίζουμε την θέση της ισπανικής κυβέρνησης (…). Ελπίζουμε επίσης ότι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις βάσει του ισπανικού Συντάγματος». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα «στείλουν», στο πλαίσιο της Συνόδου, ένα «μήνυμα ενότητας προς την Ισπανία» μεσούσης της καταλανικής κρίσης, είπε από την πλευρά του ο Μακρόν.

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, Σαρλ Μισέλ και Ξαβιέ Μπετέλ επέλεξαν να απευθύνουν έκκληση για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ της Μαδρίτης και των Καταλανών αυτονομιστών με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης.