Νίκη με μεγάλη διαφορά κατέγραψε το λαϊκίστικό κόμμα ANO του 63χρονου δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις στην Τσεχία.

Παρότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα, το κόμμα του μεγιστάνα συγκεντρώνει το 31,32% των ψήφων, με τη διαφορά από το δεύτερο κόμμα να ανέρχεται σε διψήφιο ποσοστό. Στη δεύτερη θέση με μεγάλη διαφορά έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (SPD) με 11,44%. Τεράστια ήττα για τους σοσιαλιστές που καταγράφουν ποσοστό λίγο πάνω από το 7%.

Ο Μπάμπις, ο οποίος αποκαλείται «Τσέχος Τραμπ», υποσχέθηκε να μειώσει τη φορολογία, να εξαλείψει την πολιτική διαφθορά και να αντιταχθεί σθεναρά στην είσοδο μεταναστών στη χώρα. Έχει κρατήσει σκληρή στάση κατά μίας περαιτέρω ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της υιοθέτησης του ευρώ, ενισχύοντας την προοπτική ότι θα ακολουθήσει την πορεία σύγκρισης με την ΕΕ που τηρούν η Ουγγαρία και η Πολωνία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πάντως, ο ίδιος δήλωσε πως το κόμμα του είναι φιλοευρωπαϊκό. Ο Μπάμπις δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να σταματήσει τη συζήτηση για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων και ότι χρειάζεται να σκεφθεί περισσότερο τους λόγους για τους οποίους η Βρετανία ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ένωση. Ο Αντρέι Μπάμπις διευκρίνισε ότι θα διαπραγματευθεί με όλα τα κόμματα για τον σχηματισμό της νέας τσεχικής κυβέρνησης.