current views are: 9

21 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση19:16

Απάντηση του Κ. Πουτσδεμόντ στην άρση της καταλανικής αυτονομίας: Η χειρότερη απόφαση από την εποχή του Φράνκο

Στο διάγγελμά του, ο Πουτσδεμόντ κατήγγειλε πως «όλες οι προτάσεις μας για διάλογο είχαν την ίδια απάντηση: είτε σιωπή είτε καταστολή. Η κυβέρνηση πήρε τη χειρότερη απόφαση από την εποχή του Φράνκο. Παράνομα κήρυξε τον εαυτό της εκπρόσωπο των Καταλανών».

Δημοσίευση 19:16’

Στο διάγγελμά του, ο Πουτσδεμόντ κατήγγειλε πως «όλες οι προτάσεις μας για διάλογο είχαν την ίδια απάντηση: είτε σιωπή είτε καταστολή. Η κυβέρνηση πήρε τη χειρότερη απόφαση από την εποχή του Φράνκο. Παράνομα κήρυξε τον εαυτό της εκπρόσωπο των Καταλανών».

Με σκληρή επίθεση κατά της Μαδρίτης απάντησε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτσδεμόντ στην απόφαση του Μαριάνο Ραχόι να αναστείλει την αυτονομία της περιφέρειας.

Στο διάγγελμά του, ο Πουτσδεμόντ κατήγγειλε πως «όλες οι προτάσεις μας για διάλογο είχαν την ίδια απάντηση: είτε σιωπή είτε καταστολή. Η κυβέρνηση πήρε τη χειρότερη απόφαση από την εποχή του Φράνκο. Παράνομα κήρυξε τον εαυτό της εκπρόσωπο των Καταλανών». Ζήτησε επίσης από το τοπικό κοινοβούλιο να συνεδριάσει για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την ισπανική κυβέρνηση. 

Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση, υποστήριξε.Απευθύνθηκε επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας εκ νέου διαμεσολάβηση για να επιλυθεί η κρίση. «Η Καταλονία είναι ένα αρχαίο ευρωπαϊκό έθνος. Εάν οι ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε. βρίσκονται σε κίνδυνο στην Καταλονία, θα βρίσκονται και στην Ευρώπη» είπε. 

Τεράστια διαδήλωση στη Βαρκελώνη

Την ώρα που απηύθυνε το διάγγελμά του ο καταλανός ηγέτης, περισσότεροι από 450.000 πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στη Βαρκελώνη για να διαμαρτυρηθούν κατά της κεντρικής εξουσίας, να αναστείλει το άρθρο 115 του ισπανικού συντάγματος. Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Βαρκελώνης , Άντα Κολάου, έκανε λόγο για «σοβαρή επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών, τόσο στην Καταλονία, όσο και σε άλλες ισπανικές επαρχίες». Απηύθυνε δε, έκκληση για συνέχιση των διαδηλώσεων. 

Στο χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ζοζέπ Μαρία Μπερτομέου, λέγοντας ότι ο σύλλογος έδωσε «την απόλυτη υποστήριξή του στους δημοκρατικούς θεσμούς της Καταλονίας που επέλεξε ο λαός της».

Την ίδια ώρα, οι Anonymous εξαπέλυσαν κυβερνοεπίθεση στην ιστοσελίδα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανία. «Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα είναι αδύνατη εξαιτίας συρροής υπερβολικά μεγάλου αριθμού χρηστών», δήλωσε εκπρόσωπος του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, η κεντρική υπηρεσία Πληροφοριών της Ισπανίας, έκανε γνωστό χθες ότι η οργάνωση ακτιβιστών Anonymous ανακοινώνει μέσω λογαριασμών εκστρατεία μαζικών επιθέσεων με το σύνθημα #OpCatalunya και #FreeCatalunya.

Η πρόεδρος της Καταλανικής Βουλής από την πλευρά της έκανε λόγο για πραξικόπημα της Μαδρίτης. «Ο πρωθυπουργός Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό» είπε η Κάρμε Φορκαντέλ σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.


σχετικα αρθρα