Η νορβηγική αστυνομία αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη διπλή επίθεση της Παρασκευής στο Οσλο και το νησί Οτόγια από τους 93 στους 76, επικαλούμενη δυσκολίες στη συλλογή πληροφοριών από το νησί.
Σύμφωνα με την αστυνομία ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο κέντρο του Οσλο κοντά στην έδρα της κυβέρνησης ανήλθε από τους 7 που ήταν μέχρι τώρα σε 8.

Αντίθετα προς τα κάτω αναθεωρήθηκε ο αριθμός των νεκρών, από 86 σε 68, στο νησί Οτόγια, όπου ο δράστης της διπλής επίθεσης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ άνοιξε πυρ εναντίον μίας κατασκήνωσης της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της αστυνομίας.

Ολες οι σοροί των θυμάτων έχουν πλέον απομακρυνθεί από το νησί, γεγονός που επέτρεψε στις αρχές να ανακοινώσουν ένα πιο συγκεκριμένο απολογισμό, εξήγησε ο Όιστεϊν Μέλαντ.

αριθμός μπορεί ακόμη να αυξηθεί", πρόσθεσε καθώς "συνεχίζεται η έρευνα για άλλες σορούς".

Συγκλονιστική μαρτυρία επιζώντα στο BBC:Ο ετεροθαλής αδελφός της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ μεταξύ των θυμάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ετεροθαλής αδελφός της πριγκίπισσας της Νορβηγίας Μέτε-Μάριτ, αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, συγκαταλέγεται στα θύματα στο νησί Ουτόγια, ανακοίνωσε το Παλάτι επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Τύπου.

 Η εκπρόσωπος του Παλατιού, Μαριάν Χάγκεν, δήλωσε ότι το θύμα ήταν ο Τροντ Μπέρντσεν, 51 ετών, γιός του πατριού της Μέτε-Μάριτ, ο οποίος πέθανε το 2008. Δημοσίευμα της εφημερίδας Verdens Gang (VG) αναφέρει ότι το θύμα ήταν άοπλο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων, ο Μπέρντσεν βρισκόταν στο νησί Ουτόγια για την ασφάλεια των περίπου 600 νεαρών μελών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος που είχαν κατασκηνώσει εκεί.

Ψάχνουν συνεργούς του μακελάρη


Την ίδια ωρα, ανησυχία προκάλεσε η κατάθεση του Μπρέιβικ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε δύο ομάδες συνεργατών.

Η Νορβηγική Αστυνομία έχει ξεκινήσει εντατική έρευνα για να διαπιστώσει αν όντως υπάρχει δίκτυο συνεργατών, καθώς ο μακελάρης είχε ισχυριστεί αρχικά πως είχε δράσει μόνος του.

"Ο κατηγορούμενος έκανε σήμερα δηλώσεις που χρειάζονται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένης αυτής ότι 'υπάρχουν άλλοι δύο πυρήνες στην οργάνωσή μας'", σημείωσε ο δικαστής σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Νωρίτερα, ο δικαστής είχε διατάξει την προσωρινή κράτηση του Μπρέιβικ για οχτώ εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει η δίκη.

Η περίοδος αυτή κράτησης του Μπρέιβικ μπορεί να παραταθεί, προσέθεσε ο δικαστής, σημειώνοντας ότι η δίκη του μπορεί να διεξαχθεί σε ένα έτος.

Ο δικαστής Κιμ Χέγκερ προσέθεσε ότι κατά τις τέσσερις εβδομάδες της κράτησής του ο κατηγορούμενος θα τεθεί σε απομόνωση και δεν θα του επιτρέπεται να λαμβάνει γράμματα, να ενημερώνεται από τα μέσα ενημέρωσης ή να δέχεται επισκέψεις, με μόνη εξαίρεση τον δικηγόρο του.

Ρεπορτάζ του CNN:Τι είπε στην ανάκριση ο Μπρέιβερ

Κατά την ακρόασή του, ο ύποπτος αναγνώρισε ότι διέπραξε τις δύο επιθέσεις, αλλά δεν δήλωσε ένοχος και σημείωσε ότι στόχος του ήταν να υπερασπιστεί τη χώρα του και την Ευρώπη από το Ισλάμ και τον μαρξισμό, είπε μετά την ανάκριση του Μπρέιβερ ο δικαστής Χέγκερ.

"Εξ'όσων κατανοεί το δικαστήριο, ο ύποπτος κρίνει ότι έπρεπε να διαπράξει αυτές τις ενέργειες για 'να σώσει τη Νορβηγία και τη δυτική Ευρώπη από, μεταξύ άλλων, τον πολιτιστικό μαρξισμό και μια μουσουλμανική εισβολή'", δήλωσε ο δικαστής επικαλούμενος τις δηλώσεις του κατηγορουμένου.

Κατά την ακροαματική αυτή διαδικασία, η οποία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ο Μπρέιβικ, στον οποίο δεν είχε δοθεί άδεια να παρουσιαστεί με στολή όπως είχε ζητήσει κατά την ανάκρισή του, έκανε επίσης λόγο για την ύπαρξη "άλλων δύο πυρήνων" στην οργάνωσή του.

Η επιχείρηση δεν είχε στόχο την πρόκληση των μέγιστων δυνατών απωλειών, αλλά να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα που δεν θα μπορούσε να παραβλεφθεί", προσέθεσε επίσης ο Χέγκερ, επικαλούμενος τις δηλώσεις του Μπρέιβικ.

Στην ουσία, ο ύποπτος προσάπτει στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας ότι "εισάγει μαζικά μουσουλμάνους", ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, "κανένας με λίγη συνείδηση δεν μπορεί να επιτρέψει να αποικιστεί η χώρα από τους μουσουλμάνους".

Οι δύο επιθέσεις της Παρασκευής είχαν φανερά στόχο το Εργατικό Κόμμα: η πρώτη με τη χρήση βόμβας έγινε κατά της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και η δεύτερη με τη χρήση όπλου έγινε σε κατασκήνωση της νεολαίας των Εργατικών στο νησί Οτόγια.

Καταφερόμενος κατά της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, ο Μπρέιβικ δήλωσε επίσης ότι ήθελε να "σταματήσει τη στρατολόγηση" νέων από το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, διευκρίνισε επίσης ο Χέγκερ.

"Υπάρχουν συμπαγείς πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μια δημόσια ακροαματική διαδικασία, παρουσία του υπόπτου, μπορεί να προκαλέσει μια ασυνήθιστη και εξαιρετικά ευαίσθητη κατάσταση όσον αφορά την έρευνα και την ασφάλεια", δήλωσε επίσης ο δικαστής εξηγώντας την απόφασή του να γίνει κεκλεισμένων των θυρών η ακροαματική διαδικασία.

Φόρος τιμής στους νεκρούς του Όσλο

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απόψε κοντά στο λιμάνι στο κέντρο του Όσλο για να τιμήσουν τα θύματα της διπλής επίθεσης της Παρασκευής, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή.

Οι συμμετέχοντες κρατούν ως επί το πλείστον τριαντάφυλλα στο χέρι. Μια έκκληση για συγκεντρώσεις ακολουθήθηκε επίσης σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και τις εικόνες της νορβηγικής τηλεόρασης.

Οι δρόμοι είχαν κλείσει στην κυκλοφορία και ένα μεγάλο πλήθος συνέρεε στους χώρους της συγκέντρωσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η διαδήλωση, που ονομάστηκε "η πορεία των λουλουδιών", συνέπεσε με την εμφάνιση ενώπιον δικαστηρίου του υπόπτου, του 32χρονου Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που τέθηκε σήμερα υπό προσωρινή κράτηση για την βομβιστική επίθεση στο Όσλο και τη σφαγή στο νησί Οτόγια.