current views are: 2

27 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση19:04

Τι προβλέπει το άρθρο 155 και γιατί ο Πουτζντεμόντ κατηγορείται για εξέγερση

Ένα από αυτά θεωρείται και η ενεργοποίηση του άρθρου 155 το οποίο αίρει την αυτονομία της Καταλονία που πλέον τίθεται υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης. 

Δημοσίευση 19:04’

Ένα από αυτά θεωρείται και η ενεργοποίηση του άρθρου 155 το οποίο αίρει την αυτονομία της Καταλονία που πλέον τίθεται υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης. 

Χωρίς αμφιβολία η κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την υπόλοιπη χώρα πρόκειται να αποτελέσει την αρχή για μια σειρά γεγονότων ιστορικής σημασίας που θα λάβουν χώρο για πρώτη φορά στην Ισπανία.

Ένα από αυτά θεωρείται και η ενεργοποίηση του άρθρου 155 το οποίο αίρει την αυτονομία της Καταλονίας που πλέον τίθεται υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης. Ειδικότερα, τη διακυβέρνηση στην Καταλονία θα αναλάβουν «όργανα που θα έχουν δημιουργηθεί για τον έργο αυτό από την εθνική (κεντρική) κυβέρνηση», αλλά κατά κύριο λόγο θα ασκείται «από τους υπουργούς της εθνικής κυβέρνησης καθ’όσο διάστημα διαρκεί η κατάσταση εξαίρεσης», όπως έχει εξηγήσει ο Ραχόι.

Τοπική Αστυνομία

Η καταλανική αστυνομία, οι 16.000 Mossos d’ Esquadra που έως σήμερα υπακούουν μόνον στην τοπική Τζενεραλιτάτ, θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης. Ο Ραχόι απαιτεί εξάλλου, «σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο», στην άσκηση των καθηκόντων τους, τα μέλη των Mossos να «αντικαθίστανται από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους», δηλ. της εθνικής αστυνομίας και της Πολιτοφυλακής.

Οικονομία

Η κυβέρνηση ήδη έχει θέσει τα οικονομικά της Τζενεραλιτάτ υπό τον έλεγχό της από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου. Το μέτρο έχει παραμείνει εν ισχύι.

Στην παρούσα περίσταση, η κυβέρνηση ζητεί να της δοθούν οι εξουσίες για να ασκεί όλες τις χρηματοοικονομικές εργασίες, τον προϋπολογισμό και τη φορολογική πολιτική, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ούτε ένα ευρώ, από τους τοπικούς δασμούς και από τη χρηματοδότηση από τη Μαδρίτη, δεν πρόκειται να διατεθεί στην ενίσχυση της διαδικασίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Το Κοινοβούλιο

Μόλις καθαιρεθεί ο Πουτζντεμόν, το Κοινοβούλιο δεν θα έχει το δικαίωμα εκλογής αντικαταστάτη του , ή διορισμού του, σύμφωνα με τα μέτρα που καλείται να εγκρίνει σήμερα η ισπανική Γερουσία.

«Επαναστάτης» ο Πουτζντεμόντ

Αντιμέτωπος με το νόμο πρόκειται να βρεθεί ο Καταλονός πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης», όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο Τύπου της γενικής εισαγγελίας, λίγες ώρες μετά από μία αμφιλεγόμενη διπλή ψηφοφορία.

«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου. Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.


σχετικα αρθρα