Οι αρχές στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η ισλαμιστική Χαμάς, εκτέλεσαν δύο άνδρες, έναν πατέρα και το γιο του, που είχαν καταδικαστεί για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ισραήλ, αψηφώντας τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος βάσει του νόμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη έχει τον τελευταίο λόγο για την εφαρμογή ή μη της θανατικής ποινής. Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι οι δύο άνδρες ομολόγησαν πως παρείχαν πληροφορίες στις ισραηλινές δυνάμεις οι οποίες τους επέτρεψαν να καταδιώξουν πολλούς παλαιστίνιους μαχητές, περιλαμβανομένου του ηγετικού στελέχους της ισλαμιστικής παράταξης Άμπντελ-Αζίζ αλ Ραντίσι, που είχε σκοτωθεί το 2004 σε μια αεροπορική επιδρομή ενώ επέβαινε σε αυτοκίνητο.

Οι καταδικασθέντες είχαν υποβάλει έφεση εναντίον της απόφασης, η οποία απορρίφθηκε.

Η ισλαμιστική Χαμάς ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας αφότου απέπεμψε τη Φάταχ του Αμπάς στην εμφύλια σύρραξη του 2007.

Τα δύο αντίπαλα κινήματα συνήψαν συμφωνία συμφιλίωσης τον Μάιο στο Κάιρο, αλλά η εφαρμογή της καθυστερεί εξ αιτίας των διαφωνιών για την μορφή και τον τρόπο σύνθεσης της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν τις εκτελέσεις από μέρους της Χαμάς, οι οποίες επιτρέπονται μεν βάσει του νόμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη αλλά πρέπει να έχουν την έγκριση του Αμπάς.

Ο Αμπάς, ο οποίος υποστηρίζεται από την Δύση, έχει επιβάλει de facto ένα μορατόριο στην επιβολή της εσχάτης των ποινών στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, την οποία ελέγχει η κυβέρνησή του.

Τρεις πολίτες της Γάζας έχουν εκτελεστεί από τη Χαμάς εφέτος και πέντε το 2010, οι περισσότεροι για κατασκοπεία, με εκτελεστικό απόσπασμα.

Μετά τις σημερινές εκτελέσεις συγγενείς των καταδικασμένων έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και διαδήλωσαν σε κεντρικό δρόμο της Γάζας αλλά διαλύθηκαν από την αστυνομία.