80 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν αεροσκάφος τύπου C-130 Hercules συνετρίβη στο νότιο Μαρόκο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Πέντε άνθρωποι είναι σοβαρά τραυματισμένοι και 30 αγνοούνται, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχος, μετά τη συντριβή του μεταγωγικού κοντά στην πόλη Γκελμίμ, 830 χλμ. νότιας της πρωτεύουσας Ραμπάτ.

Το μεταγωγικό πιστεύεται ότι έπεσε σε βουνό περίπου 8 χλμ. από την Γκελμίμ, ενώ ετοιμαζόταν για την προσέγγιση και την προσγείωση. Σύμφωνα με ειδησεογραφικούς ιστοτόπους του Μαρόκου προερχόταν από τη Λααγιούν στη Δυτική Σαχάρα.

Δεκάδες ασθενοφόρα σπεύδουν στην περιοχή, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ ο στρατός άρχισε έρευνα για το δυστύχημα.

«Το δυστύχημα έγινε σε μια ορεινή περιοχή στην έρημο. Ο απολογισμός των νεκρών υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών τηλεφωνικά.

Το αεροσκάφος χρησιμοποιείτο «για μεταφορά στρατιωτικών αλλά επίσης και των οικογενειών τους», κάτι «διαδεδομένο στη Σαχάρα», είπε ο μαροκινός αξιωματούχος.

«Υπήρχε ομίχλη και οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες όταν σημειώθηκε το δυστύχημα, αλλά προς τον παρόν, δεν έχουμε επαρκή στοιχεία» για τα αίτια της συντριβής, πρόσθεσε.

Το Lockheed C-130 Hercules είχε σχεδιαστεί τη δεκαετία του 1950 και είναι από τα πιο διαδεδομένα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη διεθνώς, με περίπου 50 χώρες να το χρησιμοποιούν για πολλαπλούς ρόλους.


Aξίζει να αναφέρουμε ότι το σημερινό δυστύχημα είναι το αιματηρότερο στο Μαρόκο εδώ και δεκαετίες.