Ο πρόεδρος των Ην. Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε έκκληση στους Ρεπουμπλικάνους να συμβάλουν ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να αναγκαστεί η κυβέρνηση να κηρύξει στάση πληρωμών μετά την 2α Αυγούστου, κάτι που θα προκαλούσε "σοβαρή οικονομική κρίση" , βεβαιώνοντας ότι "μια συμβιβαστική λύση είναι εφικτή τις προσεχείς ημέρες" αναφορικά με την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους.
Μπροστά στο επίμονο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, το ευρώ ανατιμήθηκε σήμερα έναντι του δολαρίου (στις 12:00 ώρα Ελλάδας) με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,4474 δολάριο από 1,4375 δολάριο χθες.

Ύστερα από εβδομάδες θυελλωδών αντεγκλήσεων στην Ουάσινγκτον, οι Ρεπουμπλικάνοι κι οι Δημοκρατικοί, σύμμαχοι του προέδρου Ομπάμα, που ελέγχουν τη Γερουσία, εναντιώνονται πάντοτε στις τρόπους εφαρμογής της πρότασης για τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμού και της αύξησης του ορίου του δημοσίου χρέους. Τον Μάιο ήδη είχε καλυφθεί το σημερινό όριο των 14 τρις. δολαρίων.

Σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία του ΔΝΤ, το αμερικανικό χρέος φθάνει φέτος στο 99,0% του ΑΕΠ, όμως του χρόνου θα φθάσει στο 103% του ΑΕΠ.

Τον Ιούνιο οι αντίστοιχες προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν 98,3% και 102,3% του αμερικανικού ΑΕΠ.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ πρότεινε χθες Δευτέρα μια αύξηση του δημοσίου χρέους ικανή να καλύψει το πρόβλημα χρηματοδότησης του δημοσίου μέχρι το 2013, συνοδευόμενη από μείωση του δημόσιου ελλείμματος κατά 2 τρισεκατομμύρια 700 χιλιάδες δολάρια, χωρίς πρόσθετα έσοδα, αντίθετα πάντως απ την πρόταση του ίδιου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ αρνείται να καταργηθούν οι υπάρχουσες φοροαπαλλαγές υπέρ των πλουσιοτέρων αμερικανών.

Ο Μπένερ πρότεινε το δημόσιο χρέος να αυξηθεί σε δύο ξεχωριστές χρονικές φάσεις, εκ των οποίων η πρώτη τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2012 και η δεύτερη το 2013.