Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (κεντροαριστερά), Τζακ Λέιτον, φανερά καταβεβλημένος, ανακοίνωσε χθες πως είναι αναγκασμένος να αποχωρήσει προσωρινά από την πολιτική καθώς διότι διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο.
Η εξέλιξη σημειώθηκε μόλις δύο μήνες αφότου ο Λέιτον οδήγησε το κόμμα του να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή του Καναδά.

Ο Λέιτον έχοντας στο πλευρό του τη σύζύγό του Ολίβια Τσόου υποσχέθηκε ότι θα βρίσκεται στη θέση του στο κοινοβούλιο όταν ξαναρχίσει τις εργασίες του στις 19 Σεπτεμβρίου.

"Θα πολεμήσω αυτό το νέο καρκίνο και θα επιστρέψω στο Κοινοβούλιο να υπερασπισθώ τις αξίες και τις προτεραιότητες των οικογενειών του Καναδά", είπε χθες στους δημοσιογράφους.

Ο Λέιτον, πανεπιστημιακός καθηγητής και έμπειρος πολιτικός, θεωρείται ο δημοφιλέστερος ηγέτης κόμματος στη χώρα. Τον Μάιο το κόμμα του αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση. Οι Φιλελεύθεροι ηττήθηκαν και κατέστησαν τρίτο κόμμα στη βουλή, ενώ το αυτονομιστικό Μπλοκ Κεμπεκουά περιορίστηκε σε μόλις 4 έδρες.

Ο Λέιτον ανακοίνωσε ότι προσωρινά θα τον αντικαταστήσει στην ηγεσία του κόμματος η Νικόλ Τουρμέλ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας, που εξελέγη για πρώτη φορά στο Κεμπέκ.