Η ρωσική δικαιοσύνη ξεκίνησε σήμερα την εξέταση του αιτήματος πρόωρης αποφυλάκισης που υπέβαλε ο Πλάτων Λεμπέντεφ, στενός συνεργάτης του άλλοτε μεγιστάνα του πετρελαίου -- επίσης φυλακισμένου -- Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, στο οποίο έχει εναντιωθεί η διεύθυνση των φυλακών στην περιοχή του Αρχάγγελου (Βορράς), όπου κρατείται.
Ο ιστότοπος www.Khodorkovsky.ru, που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των Χοντορκόφσκι-Λεμπέντεφ, αναφέρει ότι η σύζυγος του Λεμπέντεφ "εξέφρασε το αίτημά της να απελευθερωθεί υπό όρους ο σύζυγός της".

Η εφημερίδα της αντιπολίτευσης "Νόβαγια Γκαζέτα" έχει ανακοινώσει ήδη ότι "θα προσλάβει τον Πλάτων Λεμπέντεφ βοηθώντας την προοπτική της κοινωνικής επανένταξής του".

Όμως, η διεύθυνση των φυλακών στην περιοχή του Αρχάγγελου, όπου κρατείται ο Λεμπέντεφ από τον Ιούνιο και μετά, εναντιώθηκε στο αίτημα αποφυλάκισής του υπό όρους, "πρώτον επειδή απώλεσε μια βαμβακερή στολή κρατουμένου και, δεύτερον, επειδή δεν επέδειξε τον πρέποντα σεβασμό σε δεσμοφύλακα".

Η εξέταση του αιτήματος "μπορεί να διαρκέσει ημέρες", σύμφωνα με νομική πηγή.

Παρόμοιο αίτημα υπέβαλε και ο Χοντορκόφσκι, που κρατείται στην Καρελία (βορειοδυτική Ρωσία). Όμως, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία της εξέτασής του από τις αρχές.

Οι δύο άνδρες φυλακίστηκαν στα τέλη του 2003. Το 2005, καταδικάστηκαν πρωτοβάθμια για "κλοπή πετρελαίου και υπεξαίρεση χρηματικού ποσού" σε κάθειρξη οκτώ ετών. Η ποινή μετατράπηκε σε 14ετή κάθειρξη στη διάρκεια δίκης στη Μόσχα, με νέο κατηγορητήριο. Μειώθηκε σε 13 έτη κάθειρξη στο εφετείο. Θα έχουν εκτίσει τις ποινές τους πλήρως το 2016, όμως καθώς εξέτισαν ήδη οκτώ έτη στη φυλακή, μπορούν να υποβάλουν δικαίωμα πρόωρης αποφυλάκισης.

Οι πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που κατά πολλούς βρίσκεται πίσω από την δικαστική περιπέτεια των δύο κρατουμένων "ποτέ δεν έκρυψε την αντιπάθειά του" γι’ αυτούς.

Η κοινωνική-πολιτική δράση του Χοντορκόφσκι, που υπήρξε κάποτε ο πλουσιότερος Ρώσος πολίτης, "τον έφερε σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με το Κρεμλίνο", προσθέτουν.