Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκίμασε σήμερα την παράταξη αστυνομικών του Κοσόβου στα σύνορα με τη Σερβία, εκτιμώντας ότι δεν είναι "χρήσιμη", ενώ κάλεσε τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν και πάλι το διάλογο για να λύσουν τις εμπορικές του διαφορές.
"Πιστεύουμε ότι η επιχείρηση των αρχών του Κοσόβου δεν ήταν χρήσιμη. Την αποδοκιμάζουμε", δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσικ εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Η Πρίστινα αποφάσισε να παρατάξει αστυνομικούς στα βόρεια του Κοσόβου, όπου ζουν κυρίως Σέρβοι, για να αναλάβουν τον έλεγχο δύο συνοριακών διαβάσεων με τη Σερβία χωρίς να συνεννοηθεί με την ΕΕ ή τη διεθνή κοινότητα, υπογράμμισε η Κοτσιγιάντσικ.

Η Αστον συνομίλησε σήμερα με τον σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και τους ζήτησε να "κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να ηρεμήσουν την ένταση", διευκρίνισε η εκπρόσωπός της.

Η ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη (Eulex) "δεν ενεπλάκη στην επιχείρηση", υπογράμμισε η Κοτσιγιάντσικ.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη οι αρχές της Πρίστινας παρέταξαν τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στα βόρεια του Κοσόβου με στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους δύο συνοριακές διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία.

Αφορμή για την επέμβαση της αστυνομίας αποτέλεσε το γεγονός ότι στις δύο αυτές συνοριακές διαβάσεις δεν εφαρμόζονταν η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου για την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από τη Σερβία.