Το 2023 θα είναι έτοιμος ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας της Τουρκίας, στην περιοχή Ακούγιου, απέναντι από την Κύπρο και θα φέρει… ρωσική υπογραφή. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΡωσίαςΒλαντιμίρ Πούτιν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

Η περιοχή Ακούγιου βρίσκεται στην επαρχία Μερσίν, απέναντι από την Κύπρο, και σ' αυτήν ανήκει και το νοτιότερο σημείο της χερσονήσου της Ανατολίας.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων BBER-1200 συνολικής ισχύος 4800 MW, ενώ η ρωσική εταιρεία «Rosatom» προγραμματίζει την λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα το 2023.

Το σχέδιο για την κατασκευή του σταθμού Ακούγιου δέχεται έντονες επικρίσεις από τους οικολόγους, οι οποίοι καταγγέλλουν τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την κατασκευή του σε μία ζώνη με έντονη σεισμική δραστηριότητα. 

Τ. Ερντογάν και Β. Πούτιν έκαναν λόγο για «πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων», μετά την κρίση που προκλήθηκε από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας το 2015. «Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας έχουν φτάσει πλέον σε ένα «πολύ προχωρημένο επίπεδο».

.