Την ανάγκη επίλυσης της κατάστασης στο Κόσοβο, με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου και συνομιλιών, τονίζει το Γραφείο του εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή, Πίτερ Φέιθ, με σχετική ανακοίνωση. Επισημαίνεται δε ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου έχει το δικαίωμα της διασφάλισης μιας σωστής διοικητικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων και ζητημάτων που αφορούν τα σύνορα και τον τελωνειακό έλεγχο.

Το Γραφείο του κ. Φέιθ παροτρύνει την κυβέρνηση, στην προσπάθειά της για εγκαθίδρυση του διοικητικού ελέγχου στο σύνολο της επικράτειας του Κοσόβου, να παράσχει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις και στήριξη στους κατοίκους του βορρά.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι η παρούσα κατάσταση στο Κόσοβο αποδεικνύει τη σημασία της πλήρους δέσμευσης τόσο του Βελιγραδίου όσο και της Πρίστινας στο διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στόχος του οποίου είναι η βελτίωση της ζωής των πολιτών του Κοσόβου.

Χθες, η ΕΕ αποδοκίμασε την παράταξη αστυνομικών του Κοσόβου στα σύνορα με τη Σερβία, εκτιμώντας ότι δεν είναι «χρήσιμη», ενώ κάλεσε τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν και πάλι το διάλογο για να λύσουν τις εμπορικές του διαφορές.Σ.Π.