Η αναγνώριση του δικαιώματος δημοσίευσης κρατικών καταχωρήσεων στις μειονοτικές εφημερίδες στην Τουρκία, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε συνάντηση που είχαν χθες στην Κωνσταντινούπολη εκδότες των μειονοτικών εφημερίδων με τον πρόεδρο του Οργανισμού Κρατικών Καταχωρήσεων στον Τύπο (ΟΚΚΤ), Μεχμέτ Αταλάι.

Η συνεδρίαση, όπως αναφέρει η «Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης», διεξήχθη σε φιλική ατμόσφαιρα και ο κ. Αταλάι επανέλαβε για άλλη μια φορά την διάθεση του Οργανισμού, με προτροπή της κυβέρνησής του, να σταθεί αρωγός στην μερίδα αυτή του Τύπου της χώρας, ο οποίος, όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεννόησης, μεταξύ των χωρών με τις οποίες συνδέονται οι κοινωνίες στις οποίες απευθύνονται».

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αταλάι, σε ανακοινώσεις του στον Τύπο, υπογράμμισε το θετικό κλίμα που επικράτησε και ανέφερε ότι συζητήθηκαν τόσο τα προβλήματα, όσο και οι πιθανές λύσεις. Ο ίδιος είπε ότι «οι εφημερίδες των μειονοτήτων αναπνέουν τον ίδιο αέρα με τον υπόλοιπο Τύπο της χώρας και ζουν τα ίδια προβλήματα», προσθέτοντας ότι τα όσα στεναχωρούν αυτές στενοχωρούν και τον ίδιο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των δύο ελληνικών εφημερίδων «Απογευματινή» και «Ηχώ», της «Ζαμανάκ», «Μαρμαρά», «Σαλόμ και Αγκός», ενώ έδωσε το παρόν και ο Λάκης Βίγκας, εκπρόσωπος στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων , των μειονοτικών και ξένων βακουφίων. Στην παρέμβασή του, ο κ. Βίγκας αναφέρθηκε-μεταξύ άλλων- στο ενδιαφέρον της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, η οποία έχει οργανική σχέση με τον Οργανισμού Κρατικών Καταχωρήσεων στον Τύπο, για τις μειονοτικές εφημερίδες, παρά το ότι αυτές είναι ανεξάρτητες και δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με βακούφια.

Από την πλευρά του ο εκδότης της «Απογευματινής» Μιχάλης Βασιλειάδης, ευχαρίστησε τον κ. Αταλάι για τις ειλικρινείς του προσπάθειες και υπογράμμισε το γεγονός ότι «μέχρι σήμερα, οι μειονοτικές και οι τουρκόφωνες εφημερίδες ταξίδευαν μέσα στην ίδια αμαξοστοιχία, σε διαφορετικά όμως βαγόνια» και ότι με τη συνάντηση αυτή «έσπασε η προκατάληψη, η οποία δεν ήθελε το σύνολο του Τύπου της χώρας δίπλα δίπλα».

Η τελική λύση του θέματος, όπως ανακοινώθηκε, θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Κρατικών Καταχωρήσεων στον Τύπο της Τουρκίας στις 17 Αυγούστου.