Στενεύουν τα περιθώρια για τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε ο οποίος έχει περιθώριο μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας για να υποβάλει την παραίτησή του.

Η κυβέρνηση έδωσε στον 93χρονο Μουγκάμπε προθεσμία μικρότερη των 24 ωρών προκειμένου να παραιτηθεί από τον προεδρικό θώκο διαφορετικά θα καθαιρεθεί, στην προσπάθεια να επιβάλει ένα ειρηνικό τέλος στα 37 χρόνια εξουσίας του έπειτα από ένα ντε φάκτο πραξικόπημα.

 «Ο σύντροφος Ρόμπερτ Μουγκάμπε πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία της Ζιμάμπουε και αν δεν το κάνει μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι (...) ο πρόεδρος του κοινοβουλίου «θα ξεκινήσει τη διαδικασία καθαίρεσής του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ZANU-PF, έπειτα από μια έκτακτη σύνοδο του κόμματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ανακοίνωση της αποπομπής του Μουγκάμπε από την ηγεσία του κόμματος έγινε δεκτή με ζητοκραυγές από τους περίπου 200 αντιπροσώπους του ZANU-PF οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Χαράρε για να σφραγίσουν τη τύχη του Μουγκάμπε, η υποστήριξη προς τον οποίο φυλλορρόησε στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών που ακολούθησαν την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό.

Η 52χρονη σύζυγος του Μουγκάμπε, Γκρέις, η οποία έτρεφε φιλοδοξίες να τον διαδεχθεί, αποβλήθηκε επίσης από το κόμμα όπως και τουλάχιστον τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου που είχαν αποτελέσει τον κορμό της πολιτικής παράταξής της, "G40".

Σε δηλώσεις του πριν από τη σύνοδο του κόμματος, ο ηγέτης των βετεράνων του πολέμου της ανεξαρτησίας Κρις Μουτσβάνγκουα είπε πως ο χρόνος τελειώνει προκειμένου ο Μουγκάμπε να διαπραγματευθεί την αποχώρησή του και είπε ότι πρέπει να φύγει από τη χώρα τώρα που μπορεί να το κάνει. Ακόμη εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο  Μουγκάμπε «προσπαθεί να διαπραγματευθεί μια αξιοπρεπή έξοδο»,

Συνέχισε με μια απειλή ότι θα εξαπολύσει πλήθη λαού εναντίον του Μουγκάμπε, αν αρνηθεί να φύγει, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Θα φέρουμε πίσω τον κόσμο και θα κάνει τη δουλειά του».

Με το τέλος της ψηφοφορίας κατά την οποία αποφασίστηκε η απομάκρυνση του Μουγκάμπε οι παριστάμενοι στην αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

«Ο πρόεδρος έφυγε. Ζήτω ο νέος πρόεδρος», κραύγασε ο Μουτσβάνγκουα, ο οποίος ηγήθηκε της 18μηνης εκστρατείας για την απομάκρυνση του Μουγκάμπε, σύμφωνα με πλάνα από κινητό τηλέφωνο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Χαράρε τραγουδώντας, χορεύοντας και αγκαλιάζοντας τους στρατιώτες σε ένα ξέσπασμα χαράς για την επικείμενη ανατροπή του Μουγκάμπε.