ΔΙΕΘΝΗ

Ναυάγησε η «Τζαμάικα» στη Γερμανία: Αποχώρησαν οι Φιλελεύθεροι - Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Δημοσίευση 20 Νοεμβρίου 2017, 02:11 / Ανανεώθηκε 20 Νοεμβρίου 2017, 05:48
Ναυάγησε η «Τζαμάικα» στη Γερμανία: Αποχώρησαν οι Φιλελεύθεροι - Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Facebook Twitter Whatsapp

Άκαρπες οι προσπάθειες της Αγκέλα Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, με τους Φιλελεύθερους να αποχωρούν από τις συζητήσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μετά από μία 12ωρη διαπραγματευτική συνεδρία, η οποία έληξε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) αποφάσισε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα».

«Είναι προτιμότερο να μην κυβερνάς παρά να κυβερνάς λάθος», δήλωσε αποχωρώντας ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ συμπληρώνοντας πως οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε πρόοδο αλλά σε πισωγύρισμα καθώς δεν οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων που συμμετείχαν στις συνομιλίες ήταν αγεφύρωτες.

Οι επιλογές της Άνγκελα Μέρκελ

Μετά από αυτές τις εξελίξεις η Ανγκέλα Μέρκελ φαίνεται πως έχει να επιλέξει μεταξύ συγκεκριμένων οδών για την επόμενη ημέρα.

Η καγκελάριος, λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Πράσινους ή νέες εκλογές.

Παράλληλα υπάρχει και η εναλλακτική με έναν μεγάλο συνασπισμό μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αλλά ο πρόεδρος της παράταξης Μάρτιν Σουλτς​ έχει απορρίψει το συγκεκριμένο σενάριο.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας η κ. Μέρκελ είπε σε δηλώσεις της: «Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν προσπαθήσαμε τα πάντα προκειμένου να βρεθεί λύση, αλλά αντιμετωπίσαμε διαφορετικές κουλτούρες και στιλ διαπραγμάτευσης», σημειώνοντας ότι ακόμη και στο μεταναστευτικό ζήτημα, θα μπορούσε να έχει βρεθεί λύση.

Επίσης, πρόσθεσε ότι με όλο τον σεβασμό έναντι των Φιλελευθέρων (FDP) λυπάται που δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία και διαβεβαίωσε ότι η ίδια ως υπηρεσιακή καγκελάριος θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Γερμανία να ξεπεράσει αυτή την δύσκολη φάση.