current views are: 10

21 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση11:06

Β. Σόιμπλε: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους τα κόμματα

«Δοκιμασία αλλά όχι κρίση του κράτους, είναι η παρούσα κατάσταση»  δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δημοσίευση 11:06’

«Δοκιμασία αλλά όχι κρίση του κράτους, είναι η παρούσα κατάσταση»  δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τα κόμματα προ των ευθυνών τους σε σχέση με την πολιτική, ασταθή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Γερμανία έφερε σήμερα, στην διάρκεια ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ο πρόεδρός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δοκιμασία αλλά όχι κρίση του κράτους, είναι η παρούσα κατάσταση»  δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κάλεσε από τη μία πλευρά τα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη τους και από την άλλη τους πολίτες να δείξουν κατανόηση και να αντιληφθούν ότι η υπαναχώρηση ενός κόμματος από τις προεκλογικές του εξαγγελίες δεν είναι εύκολη διαδικασία. Διαβεβαίωσε δε για την πλήρη λειτουργία του Κοινοβουλίου. 

Ανοίγοντας νωρίτερα σήμερα την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας μετά την εκλογή του στις 24 Οκτωβρίου, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα». 

Ζήτησε από τα κόμματα να μην λαμβάνουν υπόψη τους μόνο τα ίδια τους τα συμφέροντα, αλλά συνειδητά να σχηματίσουν μια πλειοψηφική κυβέρνηση, διότι «δεν μπορούμε να μην αναλάβουμε την ευθύνη μας, διότι αυτή την εντολή έδωσε ο ψηφοφόρος στην Βουλή». Ο λαός αποφάσισε, τόνισε ο Πρόεδρος της Bundestag αλλά διευκρίνισε ότι η όλη διαδικασία δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. «Χρειάζεται και κατανόηση για την δύσκολη ισορροπία, ιδίως όταν ξεφεύγει κανείς από το εκλογικό του πρόγραμμα. Μόνο έτσι μπορούν να σχηματιστούν σταθερές πλειοψηφίες. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά δεν πρόκειται για κρίση του κράτους. Η Γερμανία έχει ένα Κοινοβούλιο που είναι σε θέση να κυβερνήσει. Πρόκειται για μια δοκιμασία, αλλά όχι για μια κρίση του κράτους.

Η αποστολή είναι μεγάλη, αλλά διαχειρίσιμη», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισήμανε ότι οι πολιτικές δυνάμεις φέρουν ευθύνη τόσο για την ίδια την Γερμανία αλλά και για την Ευρώπη. «Πολλά κράτη αυτού του κόσμου μας περιμένουν. Οι γείτονές μας θέλουν έναν αξιόπιστο εταίρο στο πλευρό τους», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε για μια ακόμη φορά τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους: «Η υποχώρηση απαιτεί θάρρος!» δήλωσε, ενώ απευθυνόμενος προς τους πολίτες, δήλωσε: «Η υποχώρηση δεν σημαίνει υπαναχώρηση από τις θέσεις».

 


σχετικα αρθρα